Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Τουρκία

Αυξάνει η διεθνής ανησυχία  σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τις εξελίξεις στην Τουρκία.O ΟΗΕ, γράφει η Cumhuriyet, εξαιτίας των »σκληροπυρηνικών» παρεμβάσεων Ερντογάν,.καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες των πολιτών. Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Martin Nesirski τόνισε τη σημασία του διαλόγου στην αντιμετώπιση των διαφορών. «Οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να είναι ειρηνικές και τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, καθώς αποτελούν θεμελιώδεις αρχές ενός δημοκρατικού κράτους».
 Επίσης η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Jay Carney δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανήσυχες παρακολουθούν τις εξελίξεις.  Ανησυχία εκφράζεται και για τις αναφορές σχετικά με τη δυσανάλογη χρήση βίας από την Αστυνομία.
 
Στην Ε.Ε.
Από την πλευρά  των Ευρωπαϊκών Κομμάτων οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζουν τις επικρίσεις στην Αγκυρα : Από την ομάδα των Φιλελεύθερων (ALDE), ο κ. Guy Verhofstadt, δήλωσε ότι η δικτατορία της πλειοψηφίας δεν είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας.Και ο Joseph Daul, Αρχηγός της Ομάδας των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών (EPP), έκανε επίσης έκκληση για διάλογο και καταδίκασε τη δυσανάλογη χρήση βίας από την Αστυνομία, γράφει η Milliyet.
 Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία στη Γερμανία κ. Peer Steinbrueck δηλώνει ότι η επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας, όσο και της ΕΕ. «Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται υπέρ της ολοκλήρωσης των ενταξιακών συνομιλιών» δήλωσε ο κ. Steinbrueck. Πρόσθεσε επίσης ότι «Η δυσανάλογη χρήση βίας από την Αστυνομία και οι αυθαίρετες συλλήψεις είναι ασυμβίβαστες με την Ευρώπη της ελεύθερης σκέψης και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι […] ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει διάλογο με τους διαδηλωτές. Οι πολίτες δεν ανησυχούν μόνο για πάρκο, αλλά και για τις ατομικές τους ελευθερίες», επισημαίνεται στην Hurriyet.
Ο Αρχηγός των Σοσιαλιστών (S&D) κ. Hannes Swoboda έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο, ενώ ο κ. D. Cohn-Bendit των Πρασίνων (EG-EFA) δήλωσε ότι η στάση της τουρκικής Κυβέρνησης δεν είναι συμβατή με τη Δημοκρατία. Ο << κοκκινος Ντάνι>> του Γαλλικού Μάη του ’68  κ. Cohn-Bendit θεωρεί ότι αν άνοιγαν περισσότερα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η επιρροή της ΕΕ στην Τουρκία θα ήταν μεγαλύτερη και τα γεγονότα μικρότερα σε ένταση, σημειώνει εξάλλου η Milliyet.