Οι ΗΠΑ «απαγορεύουν» στη Τουρκία να αγοράσει αντιαεροπορικά από Κίνα!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Με νομοσχέδιο των ΗΠΑ μπαίνει »φραγμός» στην συμφωνία της  Κίνας με την Τουρκία για αγορά αντιαεροπορικών  συστημάτων και πυραύλων από την δεύτερη.
 
Το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ, συμφώνησε στην ψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση χρήσης αμερικανικών κεφαλαίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενσωμάτωσης κινεζικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στα υπάρχοντα νατοϊκά συστήματα.

Η εξέλιξη αυτή που αποτελεί σαφή προσπάθεια μπλοκαρίσματος της αγοράς των κινεζικών αντιαεροπορικών πυραύλων από την Τουρκία όπως έχει κατ αρχήν συμφωνηθεί λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για την αποστολή νέας αντιπροσωπείας ειδικών, στελεχωμένης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητήσουν το θέμα με την Τουρκία.Στο »παιχνίδι» των πιέσεων έχουν μπεί και ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες επενδύσεων.

Η κινεζική εταιρία είναι στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ για παράνομη προώθηση όπλων.Το σύστημα που έχει προτείνει στην Άγκυρα - και έχει προκριθεί μετά από διαγωνισμό- είναι παρόμοιο με του; S-300. Ήδη η Τουρκία που έχει αισθανθεί την πίεση της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ για την επιλογή της , ζήτησε εκ νέου προσφορές από ΗΠΑ ( για τα Patriot)  την Ρωσία και μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία., με στόχο να ρίξει τις τιμές. 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία και στη συνέχεια, να υπογραφεί από τον Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε ακόμη:

Αμερικανική τιμωρία στη Τουρκία για τα κινεζικά αντιαεροπορικά – Κόβουν κονδύλια