Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ταξίδι του υπουργού Άμυνας στη Τουρκία

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο  διέψευσε  πληροφορία που διοχετεύθηκε από την Άγκυρα  ότι ο Υπουργός Αμυνας  κ. Chuck Hagel  (Τσακ Χάγκελ) επρόκειτο  σύντομα να επισκεφθεί την Τουρκία . Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κ. Τζορτζ Λιτλ, δήλωσε κομψά ότι  «αν και ο υπουργός Χάγκελ ανυπομονεί να επισκεφθεί την Τουρκία – έναν βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ – μόλις καθοριστεί ημερομηνία, δεν σχεδιάζει να την επισκεφτεί  αυτό τον μήνα».Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να μεταδώσουν τη δήλωση Τούρκου επισήμου που ανέφερε ότι ο κ. Χάγκελ θα επισκεφτεί και την Άγκυρα το διάστημα μεταξύ 21-23 Απριλίου, καθώς τότε ανακοινώθηκε η επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Μια μέρα πριν (την Τετάρτη)  Τούρκος αξιωματούχος στην Άγκυρα είχε δηλώσει ότι ο κ. Hagel θα κάνει επίσκεψη  στην Τουρκία σε συνδυασμό με το ταξίδι του στο Ισραήλ που προβλέπεται για 21 έως 23 Απριλίου. Μάλιστα  η εφημερίδα Aksam με τον τίτλο «Η Ουάσιγκτον στέλνει δεύτερο Υπουργό» έγραφε σήμερα  στην  πρώτη σελίδα  ότι μετά τον Αμερικανό Υπουργό  Εξωτερικών κ.Τζον Κέρι, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία  και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Chuck Hagel, ενώ σύμφωνα  με το πρακτορείο Reuters – που πίστεψε τον Τούρκο αξιωματούχο –  μετέδωσε ότι  ο Αμερικανός Υπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία, πριν την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και ότι ο στόχος είναι η αναζωογόνηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ και Τουρκίας.
Μάλλον  ήταν οι ευσεβείς πόθοι της Άγκυρας - και η »επίσκεψη» και ο »σκοπός»…  
Ο Κέρι πάει για 3η φορά στην Τουρκία!
Ωστόσο όπως αναφέρεται στον Τύπο,  για 3η φορά μέσα σε ενάμισι μήνα ετοιμάζεται να πάει  στην Τουρκία ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Κέρι .Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εντατικές επαφές με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Ο κ .  Κέρι ήταν στην Τουρκία τις προάλλες για τη δεύτερη επίσκεψή του εκεί .Η ομάδα Πυρήνα Φίλων της Συρίας από 11 χώρες θα συνέλθει μετά τις 20 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Κέρι, θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για αυτή τη Σύνοδο. Η Ομάδα Πυρήνα αποτελείται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.
 Αμερικανός αρμόδιος που δεν κατονομάζεται είπε ότι η συγκεκριμένη σύνοδος, θα πραγματοποιηθεί στην Κων/πολη στις 20 Απριλίου και επιβεβαίωσε ότι θα λάβει μέρος και ο κ. Κέρι. Αλλά και ο Τούρκος  Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο μεταβαίνοντας στην Κιργισία, επιβεβαίωσε την επικείμενη επίσκεψη Κέρι.