Οι ΗΠΑ «τραβάνε το αυτί» του Ερντογάν για το ιντερνέτ

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Επεκτείνονται και στις ΗΠΑ οι αντιδράσεις  της διεθνούς κοινότητας για την λογοκρισία που θέτει ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο Ιντερνέτ, ενώ την ίδια ώρα η πλευρά του φαίνεται να αντεπιτίθεται με διαρροές  ότι το »κίνημα Γκιουλέν»- που βρίσκεται σε διαμάχη με τον Ερντογάν –  <<αγοράζει τη σιωπή των ΗΠΑ έναντι αδρών αμοιβών>>! Παράλληλα η Αγκυρα κάνει ένα ακόμα βήμα στήνοντας »Αστυνομία Διαδικτύου»!

 Μετά το μπαράζ από την ΕΕ και θεσμούς της την σκυτάλη πήρε  η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ζαν Ψάκι, που δήλωσε ότι η απαγόρευση που βάζει η Τουρκία στο Ιντερνέτ αντίκειται στα διεθνή στάνταρντ ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες.o Πρόεδρος της ΜΚΟ » Freedom House», κ. David Kramer, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκία με την έλλειψη σεβασμού των ελευθεριών έκφρασης και Τύπου και εκτιμάει ότι η κατάσταση βρίσκεται σε τάση διαρκούς επιδείνωσης. 

Σχετικά με τον αμφιλεγόμενο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της  τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το διαδίκτυο, σημειώνει σε συνέντευξή του στην Hürriyet, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, όφειλε να τον αναπέμψει, καθώς περιορίζει την ελευθερία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τέλος, ο Kramer εκτιμάει ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να έχει ήδη εκφράσει με πολύ πιο έντονο τρόπο την αντίδρασή της για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία.Σε ομιλία του το Σάββατο, ο Π/Θ Ερντογάν απάντησε στην έντονη κριτική που δέχεται αναφορικά με το νέο πολυνομοσχέδιο για το διαδίκτυο.
 
 »Το κίνημα Γκιουλέν αγοράζει τη σιωπή των ΗΠΑ» 

Η »αντεπίθεση» της Αγκυρας – που δείχνει και το κακό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας-  καταγράφεται με διαρροή στην  φιλοκυβερνητική Sabah  που κάνει αναφορά σε πλουσιοπάροχες δωρεές, τις οποίες, όπως γράφει,  καταβάλλει το »κίνημα Γκιουλέν» σε αμερικανούς πολιτικούς προκειμένου να διασφαλίσει σε αντάλλαγμα τη σιωπή τους για οτιδήποτε σχετικό με τη δράση της «παράλληλης δομής» στην Τουρκία.

Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι τα τελευταία 8 χρόνια το κίνημα δώρισε σε πολιτικούς των ΗΠΑ, 1,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.Μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών που φερονται να  έχουν δεχθεί δωρεές του κινήματος, είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ  Barack Obama, η πρώην ΥΠΕΞ  Hillary Clinton και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία στις εκλογές του 2012, Rick Perry.
Επιπλέον, ένας επιχειρηματίας από το περιβάλλον του Γκιουλέν, ο Μπουράκ Γενέρογλου, φέρεται να έχει δωρίσει 653.000 δολ. στην προεδρική εκστρατεία του Ομπάμα, γράφει το δημοσίευμα.

Αστυνομία Διαδικτύου

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου πολυνομοσχεδίου, σημειώθηκαν σε Άγκυρα και Κων/πολη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.
Σύμφωνα με την εφ/δα Taraf, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών αναμένεται να προσλάβει ειδικούς προκειμένου να ελέγξουν την εφαρμογή του νέου πολυνομοσχεδίου που υιοθέτησε το κοινοβούλιο.Ομάδα 75 ειδικών θα αμείβονται με το ποσό των 18.000 λιρών το μήνα και αναμένουν την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Η εφημερίδα περιγράφει την ομάδα ως «Αστυνομία διαδικτύου» ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, εξέφρασε την αντίδρασή του στα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς, όπως τόνισε, η νέα δομή θα χρησιμοποιηθεί για να ασκήσει πίεση και εκφοβισμό στους ανθρώπους.
 

 Να θυμίσουμε ότι με τις νέες ρυθμίσεις οι χρήστες του διαδικτύου στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα βίντεο στο YouTube και  ότι έχουν τεθεί σε ισχύ χωρίς να περιμένουν την έγκριση του Τουρκου Προέδρου Γκιουλ.Το νέο »πακέτο εκδημοκρατισμού» που ετοίμασε η κυβέρνηση Ερντογάν θα επιφέρει νέους περιορισμούς καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που στρώνουν το δρόμο για την σύλληψη δημοσιογράφων που κατηγορούν την κυβέρνηση. 


Ο Ερντογάν 

 
«Δεν καταργούμε το διαδίκτυο. Απλά αναλαμβάνουμε τον έλεγχο», τόνισε ο κ Ερντογάν ενώ πρόσθεσε ότι η ανηθικότητα και η διαφθορά δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί.Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, ο Π/Θ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πολύ πιο ελεύθερη από άλλες χώρες της ΕΕ. «Η Τουρκία είναι πιο ελεύθερη από ορισμένες χώρες της ΕΕ. Όταν αναφέρεστε στα γεγονότα Γκεζί, γιατί δεν βλέπετε τι συμβαίνει στην Φρανκφούρτη ή στο Αμβούργο; Γιατί δεν βλέπετε τι έκανε εκεί η αστυνομία;».