Οικονομικός πόλεμος του Ερντογάν με τον όμιλο Κοτς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η διαμάχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον μεγαλύτερο όμιλο της Τουρκίας Κοτς (KOÇ) με αφορμή τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η κυβέρνηση στέλνει, 200 οικονομικούς ελεγκτές στις δεκάδες εταιρείες του ομίλου για να βρει στοιχεία που ενοχοποιούν την οικονομική δράση του.

Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Κoç Μουσταφά Κοτς, είχε δώσει εντολή να ανοίξει τις πύλες του το ξενοδοχείου Divan στην πλατεία Ταξίμ, σε όσους διαδηλωτές διέφευγαν από τα δακρυγόνα που έριχναν οι αστυνομικοί στην πλατεία Ταξίμ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί τον περασμένο Ιούνιο. Αυτή η κίνηση του από τον Ερντογάν θεωρήθηκε ως στήριξη στους διαδηλωτές και ο τούρκος πρωθυπουργός σε πολλές ομιλίες του έχει κατηγορήσει τον όμιλο πως βοηθά όσους θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και το τουρκικό δημόσιο φέρεται να έχει ξεκινήσει έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του ομίλου.

Ηδη πριν από λίγες εβδομάδες το Υπουργείο Άμυνας ακύρωσε τον διαγωνισμό ναυπήγησης 6 κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού που είχε κατοχυρωθεί στα ναυπηγεία του ομίλου Κoç στην περιοχή Τούζλα.
Η τουρκική εφημερίδα Taraf τώρα αποκαλύπτει πως 200 οικονομικοί ελεγκτές ήδη έχουν σταλεί στο διυλιστήριο Tüpraş, στην εταιρία εμπορίας καυσίμων OPET και στην εταιρεία εμπορίας υγραερίου AYGAZ που ανήκουν στον όμιλο Κοτς και ψάχνουν κάθε μέρα στοιχεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα ανάμεσα στους ελεγκτές οι 5 προϊστάμενοι είναι οι ίδιοι που είχαν σταλεί το 2003 στον μεγάλο τότε όμιλο Ουζάν και είχαν βρει τέτοια στοιχεία που είχαν αναγκάσει τον επιχειρηματία Τζεμ Ουζάν να εγκαταλείψει τη χώρα και να κατασχεθούν από το δημόσια τα τηλεοπτικά δίκτυα του , οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Telsim που διέθετε.
Η τουρκική εφημερίδα εκφράζει υποψίες πως παρόμοια πρόστιμα ενδέχεται να επιβληθούν στον όμιλο Κoç , ή όλη η επιχείρηση ελέγχου είναι για να θέσει υπό πλήρη πολιτικό έλεγχο τον μεγαλύτερο οικονομικό όμιλο της Τουρκίας.

Το 2009 είχε διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στο διυλιστήριο του ομίλου DOĞAN , στο PETROL OFİSİ το οποίο διαθέτει και το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής καυσίμων. Ο όμιλος τότε είχε στην ιδιοκτησία του τις εφημερίδες Hürriyet, Μilliyet, Vatan τα τηλεοπτικά δίκτυα Kanal D, STAR και CNN Türk Όλα τα μέσα αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση Ερντογάν . Oı ελεγκτές είχαν επιβάλλει πρόστιμο 4.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς είχαν διαπιστώσει λαθρεμπορία καυσίμων.

Το πρόστιμο ήταν αδύνατο να πληρωθεί από τον όμιλο DOĞAN που αναγκάστηκε να πουλήσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τα οποία διέθετε και μετά από τις πωλήσεις αυτές το πρόστιμο μειώθηκε απο την εφορία κατά 80%. Πριν απο λίγους μήνες ο Ερντογάν εγκαινίασε τοn ουρανοξύστη TRUMP TOWER που ανήκει στον όμιλος DOĞAN.

O όμιλος νωρίτερα είχε πουλήσει τις εφημερίδες Vatan, Milliyet και το εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο STAR και είχε σταματήσει τη σφοδρή επίθεση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.