Όλο το παρασκήνιο με τους Patriot στην Τουρκία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Οι Ολλανδοί τερματίζουν στο τέλος Ιανουαρίου τη συμμετοχή τους στην Νατοϊκή αποστολή πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot στην Τουρκία και θα αντικατασταθούν από την ισπανική αντιαεροπορική μονάδα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ισπανία αγοράζει έναντι 41 εκατ. ευρώ δύο πυραυλικά συστήματα Patriot στην διαμόρφωση PAC-2 + από τη Γερμανία, για να αναπτύξει κάποια από αυτά που ήδη διαθέτει, στην Τουρκία, ως μέρος της υφιστάμενης αποστολής του ΝΑΤΟ. Με την τελευταία αγορά η Ισπανία θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της συνολικά τρεις πυροβολαρχίες των έξι εκτοξευτών.
Η ανάπτυξη των ισπανικών συστημάτων αναμένεται να γίνει σε θέσεις κοντά στα Αδάνα σε δυο εβδομάδες.

Παραμένουν για ένα έτος οι Γερμανοί

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στις 7 Ιανουαρίου η Γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε με απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου της να διατηρήσει για άλλη μια χρονιά τις δύο γερμανικές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot που έχουν αναπτυχθεί στην νοτιοανατολική Τουρκία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για την προστασία της χώρας από πιθανές επιθέσεις από το συριακό έδαφος.
Τα γερμανικά Πάτριοτ έχουν αναπτυχθεί εκεί ως μέρος μιας ΝΑΤΟικής αποστολή για την υπεράσπιση των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία από πυραυλική επίθεση.
Η εντολή, η οποία βέβαια χρειάζεται και την έγκριση του το κοινοβούλιου, επιτρέπει τη μεταστάθμευση μέχρι και 400 γερμανών στρατιωτών μέχρι τον Ιανουάριο το 2016.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν αναπτύξει 6 συστοιχίες Patriot από τις αρχές του 2013, όταν η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ βοήθεια προστασία του εδάφους της λόγω του εμφύλιου πόλεμου στη Συρία. Η Άγκυρα ζήτησε τότε την ανάπτυξη των πυραύλων μετά από επιθέσεις με οβίδες από το συριακό έδαφος εναντίον τουρκικών περιοχών κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, στα τέλη του 2012.Οι έξι συστοιχίες βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε μονάδες στα Αδανα, στο Μαράς και το Γκαζιαντέπ.

Οι πύραυλοι Patriot εδάφους-αέρος PAC 3 που είναι μέχρι τώρα στην Τουρκία μπορούν να πλήξουν στο αέρα τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους Κρουζ ή αεροσκάφη. Ίδιοι πύραυλοι έχουν αναπτυχθεί δύο φορές στην Τουρκία: το 1991 στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο και το 2003 στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι τουρκικές αρχές όπως και το ΝΑΤΟ έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα της ανάπτυξης των πυραύλων, την οποία φυσικά έχει επικρίνει η Δαμασκός και η Ρωσία.