«Οργή» στην Τουρκία για το «άδειασμα» Πομπέο στον Ερντογάν

Όπως είχε γίνει γνωστό χθες, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει προγραμματίσει μια «περιοδεία» σε χώρες – συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και την Τουρκία, μια επίσκεψη που «περίμεναν» καιρό στην Άγκυρα.

Όπως φαίνεται, η επίσκεψη αυτή έχει προκαλέσει από τώρα αντιδράσεις, με τις δύο πλευρές να έχουν προχωρήσει σε μια σειρά «ενεργειών» που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τον τελευταίο καιρό, με τον Πομπέο να «αδειάζει» τον Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «απαντά».

Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να επισκεφθεί την Άγκυρα, «αδειάζοντας» έτσι τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει εδώ και καιρό μια συνάντηση των δύο ανδρών, υπό το φόντο των πρόσφατων επισκέψεων του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στις περισσότερες περιφερειακές δυνάμεις, παραλείποντας όμως την Τουρκία.

Ο στόχος του Πομπέο στην Τουρκία

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότΙ ο Μάικ Πομπέο έχει ως στόχο να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με το ταξίδι του να αφορά θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει μια ισχυρή στάση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο, μια απόφαση που σχετίζεται και με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την «οργή» της Άγκυρας, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να «απαντά» με την σειρά του, δίχως να πραγματοποιεί συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Με πληροφορίες από: MiddeEstEye / Φωτογραφία Reuters