OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οσμάν Καβαλά: Η «υποκρισία» των τουρκικών δικαστικών αρχών

26/11/2021 - 19:23
Οσμάν Καβαλά
Share on FacebookShare on Twitter

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, παρατείνοντας την τετραετή κράτησή του χωρίς να έχει καταδικαστεί, σε μια δίκη η οποία συνεχίζεται και έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Η δίκη θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις και λέει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Η υπόθεση των ξένων πρεσβευτών 

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των πρεσβευτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι ο Καβάλα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραμονή του Καβάλα στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 17 Ιανουαρίου προσθέτοντας ότι θα αποτιμήσει τη φυλάκισή του στις 23 Δεκεμβρίου. Ο Καβάλα, ο οποίος παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης, δεν συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία.

Η σύζυγός του, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διπλωμάτες από ορισμένες από τις δέκα πρεσβείες που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα στην Κωνσταντινούπολη. Στην πλατεία έξω από το δικαστήριο είχαν αναπτυχθεί δεκάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και οχήματα με αντλίες νερού.

Συμβολική διαμαρτυρία του Καβαλά

Ο Ντενίζ Τόλγκα Αϊτόρε, ο δικηγόρος του Καβάλα, είπε πως υποστήριξε την απόφαση του πελάτη του να μην συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, λέγοντας ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη. Ο Καβάλα είχε απαλλαγεί πέρυσι από τις κατηγορίες σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, όμως η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες για μια άλλη υπόθεση σε σχέση με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Αϊτόρε είπε πως το αίτημα του Καβάλα να αφεθεί ελεύθερος απορρίφθηκε σε σχέση με τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις του 2013, ενώ η σύλληψή του είχε βασιστεί σε κατηγορίες για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Παρέθεσε επίσης αντιφάσεις στις κατηγορίες με δηλώσεις αξιωματούχων που αντικρούουν τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο κατηγορητήριο.

Στο «παιχνίδι» και η ΕΔΔΑ

Ο 64χρονος Καβάλα δικάζεται μαζί με άλλους 51 κατηγορούμενους σε έναν συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Το ΕΔΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα στα τέλη του 2019 ελλείψει ευλόγου υποψίας ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, αποφασίζοντας πως η σύλληψή του έγινε προκειμένου να φιμωθεί.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει πει ότι θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Τουρκίας αν ο Καβάλα δεν αφεθεί ελεύθερος. Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει πως μια ενδεχόμενη εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα, περιλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, εξαρτάται από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΠΕΛΑΣΗ ΔΠΛΩΜΑΤΩΝΕΔΔΑΕΡΝΤΟΓΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΗΠΑΟΣΜΑΝ ΚΑΒΑΛΑΠΡΕΣΒΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΙΑΣΤΗΡΙΟ

Related Posts

Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών, αλλά δεν του απαγορεύθηκε η πολιτική δράση

16/07/2025 - 14:56
Arpan
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Arpan: 8 βολές σε ένα λεπτό πραγματοποίησε το νέο τουρκικό αυτοκινούμενο πυροβόλο 155 χιλιοστών – Τα χαρακτηριστικά του [vid]

14/07/2025 - 12:42
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Μια νέα σελίδα άνοιξε στην ιστορία της Τουρκίας με την έναρξη το αφοπλισμού του PKK

12/07/2025 - 11:31

Διαβάστε Επίσης

F-35 στην Ανδραβίδα: Αρχίζουν οι πρώτες εργασίες στην «φωλιά» των stealth μαχητικών

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: To 1936 ξεσπάει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία

Ιρακινό Κουρδιστάν: Δύο επιθέσεις με drone στην πετρελαιοπηγή της αμερικανικής εταιρείας Hunt Oil [vids]

Οι ΗΠΑ καλούν τη Συρία να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα – «Είμαστε κοντά σε συμφωνία», λέει ο Ρούμπιο

«Πλήγμα» στην κυβέρνηση Νετανιάχου: Αποχωρεί το υπερορθόδοξο κόμμα Shas, αλλά εξακολουθεί να την στηρίζει στο κοινοβούλιο

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε Δαμασκό και νότια Συρία – Τουλάχιστον 3 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

CENTCOM: Ένοπλη οργάνωση της Υεμένης «μπλόκαρε» μεγάλο φορτίο με όπλα από το Ιράν που προορίζονταν για τους Χούθι [pics, vid]

Top News

Αγία Παρασκευή: Οι φωτογραφίες που πρόδωσαν την πρώην σύζυγο του Πολωνού καθηγητή που θεωρείται ηθική αυτουργός της δολοφονίας του

Καιρός: Προ των πυλών «επιθετικός» καύσωνας με 44 βαθμούς Κελσίου - Ανάσα «δροσιάς» με μπόρες το Σαββατοκύριακο

Συνταγή για εύκολα παϊδάκια κοτόπουλου στον φούρνο

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Να πάει και η μάνα μου στη φυλακή», λέει ο αδερφός της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert