Οβίδα από τη Συρία σκότωσε 5 και τραυμάτισε 13 στο έδαφος της Τουρκίας! Φόβοι για σύγκρουση

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ 

     Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 13 τραυματίες από οβίδα που έπεσε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η οβίδα εξεράγη στη πλευρά της Τουρκίας στην περιοχή Ακτσάκαλε και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

     Τα θύματα είναι μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της καθώς η οβίδα έπεσε δίπλα σε σπίτι. Η κατάσταση των τραυματιών θεωρείται σοβαρή.
    Την προηγούμενη εβδομάδα πάλι είχε πέσει οβίδα στην ίδια περιοχή καθώς εντός της Συρίας γίνονται μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τους άνδρε του στρατού της Συρίας. Κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία , οι αντικαθεστωτικοί κάποιες φορές βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία ή λαμβάνουν βοήθεια από την χώρα αυτή.
     Στην περιοχή Ακτσάκαλε , κατευθύνονται τουρκικές στρατιωτικές μονάδες για να λάβουν θέσεις.
      Στην Άγκυρα προσπαθούν να διαπιστώσουν από ποια πλευρά προήλθε η οβίδα όλμου , αν δηλαδή άνοιξαν πυρ οι αντάρτες ή ο στρατός της Συρίας.
    Ο φόβος της τουρκικής κυβέρνησης θα αυξηθεί αν η οβίδα προήλθε από την πλευρά του Μπάσαρ Άσαντ, καθώς είχε προκληθεί μεγάλη κρίση στις 22 Ιουνίου όπου είχε καταρριφθεί τουρκικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, από την Συρία όπου το τουρκικό RF-4 είχε βυθιστεί στα νερά της Μεσογείου και οι δυο τούρκοι πιλότοι είχαν σκοτωθεί .

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Ατάλαϊ πάντως, με τις δηλώσεις του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η οβίδα να έχει εκτοξευθεί και από την πλευρά των αντικαθεστωτικών καθώς δήλωσε «πως κάποιοι προσπαθούν να μας παρασύρουν στα γεγονότα της Συρίας, αλλά δεν θα το καταφέρουν». Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο προβοκάτσιας του PKK.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ,είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και πολεμικής σύγκρουσης με τη Συρία. Η δήλωσε είχε γίνει με αφορμή την έκρηξη βλήματος όλμου στο τουρκικό έδαφος και ο Νταβούτογλου είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα αντιδράσει αν επαναληφθεί τέτοιο περιστατικό.