Πανικός στην Άγκυρα για τους Κούρδους της Συρίας!

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα το ενδεχόμενο της άμεσης ανακήρυξης αυτόνομου Κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία. Οι αντάρτες του PΥD(παρακλάδι του PKK στη Συρία) κατέλαβαν την πόλη Ρεσουλαϊγν, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών της Συριακής Αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία και έτσι οι Κούρδοι ελέγχουν απόλυτα όλο το βόρειο τμήμα της χώρας.
Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα σύνορα με την Τουρκία. Η Oποσμπονδία Κουρδικών Οργανώσεων (KCK) πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει πως ετοιμάζεται να «ανακηρύξει Κουρδική αυτόνομη περιοχή στη βόρεια Συρία»
« Με τον τρόπο αυτό προχωρά κανονικά το σχέδιο των Κούρδων για τη δημιουργία του Κουρδιστάν με τέσσερις περιοχές» αναφέρει η εφημερίδα Zaman και εννοεί του Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας!
Στην Άγκυρα επικρατεί αναστάτωση καθώς η ανατροπή του Άσαντ που τόσο στήριξε η τουρκική κυβέρνηση έγινε μπούμεραγκ καθώς η δημιουργία μιας δεύτερης αυτόνομης Κουρδικής περιοχής δίπλα από τη νοτιοανατολική Τουρκία που η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από Κούρδους, προκαλεί φόβους καθώς γίνεται παράδειγμα αυτονομίας του Κουρδικού πληθυσμού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Κούρδοι αντάρτες έχουν καταλάβει και περιοχές που διαθέτουν πολλές πετρελαιοπηγές.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ συζήτησε μαζί με τον Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Νετζτέτ Οζέλ τις εξελίξεις στην περιοχή και συζητήθηκε ο τρόπος αντίδρασης.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως « αν το PKK αποκτήσει την κυριαρχία έστω μιας μικρής περιοχής, ακόμη και χωριού εμείς αυτό θα το θεωρούμε ως παράγοντας ρίσκου. Καθώς είναι παράγοντας τρομοκρατίας. Δεν θα επιτρέψουμε τη τρομοκρατικό δημιούργημα κοντά στα σύνορα μας»