Παραλήρημα Ερντογάν: Γιατί απειλεί με 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες την ΕΕ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ξέσπασε» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρόσφατη ομιλία του σε συνεδρίαση του κόμματος του AKP, απειλώντας με μαζικά κύματα προσφύγων, για έναν όμως εξωφρενικό λόγο.

Ο Ερντογάν απάντησε σε όσους άσκησαν κριτική στην επιθετική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των Κούρδων μαχητών του YPG στην βόρεια Συρία, με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης», ενώ απείλησε για ακόμα μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν μίλησε αναφορικά με τα επικριτικά σχόλια της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι: » Ποτέ δεν θα δεχτούμε κριτική για την επιχείρηση αυτή. Η Σαουδική Αραβία ας κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Ποιος έκανε την Υεμένη έτσι; Θα πρέπει πρώτα να μας το εξηγήσετε. Καταστρέψατε την Υεμένη».

Απειλεί ξανά με προσφυγικές ροές

Στη συνέχεια, ο ίδιος μίλησε για την επιθετική επιχείρηση, απειλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες χαρακτηρίσουν την «Πηγή Ειρήνης» ως μια «εισβολή», τότε η Τουρκία θα «απελευθερώσει» προσφυγικές ροές 3,6 εκατομμυρίων.

Χαρακτηριστικά είπε ότι: «Ανησυχούμε για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το DAESH, το YPG και το PYD, οι οποίες καταλαμβάνουν τη Συρία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους αδελφούς μας. Υπάρχουν 3,6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ας συνέλθει. Αν προσπαθήσετε να χαρακτηρίσετε την επιχείρησή μας μας ως εισβολή, η δουλειά μας θα γίνει πιο εύκολη».

Στο σημείο αυτό είπε ότι: «Θα ανοίξουμε τις πόρτες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», ενώ στη συνέχεια άφησε αιχμές για τα χρήματα που έχει ξοδέψει η Τουρκία για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπρόσθετα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί 109 μαχητές του YPG / SDF, ενώ προσέθεσε ότι τόσο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και ο FSA δεν θα πειράξουν αμάχους, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενους» όσους θέλουν να «αυτομολήσουν» από τις τάξεις του YPG.

Με πληροφορίες από: NTV / Φωτογραφία Reuters