Παραλήρημα Ερντογάν κατά της Δύσης και του Ισραήλ – «Αργά ή γρήγορα θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τη Γάζα»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το παρών σήμερα σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, στην Κωνσταντινούπολη, «φλερτάροντας» την ισλαμιστική πολιτική βάση του μια ημέρα πριν από την επέτειο των 100 χρόνων από τη δημιουργία της Τουρκίας Δημοκρατίας.

Όσα είπε σήμερα ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη δημιουργούν νέο βαθύ χάσμα στη σχέσεις του με τη Δύση, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, σε σημείο όπου δεν υπάρχει «γυρισμός». Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προ ημερών ότι οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο μεσανατολικό δεν έχουν επηρεάσει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα βήματα που διαλέγει να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος δεν προμηνύουν «το θετικό κλίμα» των προηγούμενων μηνών.

Χαρακτήρισε το Ισραήλ «τρομοκρατική οργάνωση» και το κατηγόρησε σφοδρά για σφαγές αμάχων στη Γάζα. Δήλωσε ότι πίσω από το κράτος του Ισραήλ, αλλά και όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, βρίσκονται οι ΗΠΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Δύση είναι η κύρια υπεύθυνη για τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ισραήλ είναι κατακτητής, εγκληματίας πολέμου. Και αργά ή γρήγορα θα πληρώσει βαρύ τίμημα για όσα κάνει», κατέληξε ο Ερντογάν, μιλώντας σε χιλιάδες ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη.

«Δύση, θέλεις να ξεκινήσει νέος αγώνας μουσουλμάνων και σταυροφόρων;»

«Σήμερα, κάποιοι βλέπουν τη Γάζα ως ένα μακρινό μέρος που δεν έχει καμία σχέση με εμάς, και μάλιστα το λένε ανοιχτά. Ωστόσο, πριν από έναν αιώνα, η Γάζα ήταν για αυτό το έθνος ό,τι τα Άδανα για αυτήν τη χώρα. Όπως η Μοσούλη είναι αυτό που είναι το Μαρντίν, η Θεσσαλονίκη είναι σαν το Κιρκλαρελί και το Χαλέπι είναι αυτό που είναι η Γκαζιαντέπ, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας μας που πιστεύαμε ότι ήταν αχώριστο. Μα δυστυχώς μας χώρισαν από όλα αυτά τα εδάφη που μας ανήκουν όσο το αίμα μας, η ζωή μας, η αγάπη μας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της. Κανένα περιστατικό, καμία κρίση, καμία συμμαχία που σχηματίζεται στο νότο, το βορρά, την ανατολή, τη δύση και ακόμη και πέρα ​​από τη χώρα μας δεν είναι πιο πάνω την Τουρκία. Όπως έχω ξαναπεί, η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ο Νετανιάχου είναι τρομοκράτης. Και λυπάμαι για όσους δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι η Χαμάς».

«Δεν φωνλαζουμε μόνο τη σφαγή στη Γάζα. Αλλά υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Τι ήταν η Παλαιστίνη και η Γάζα το 1947 και τι είναι σήμερα; Πως ήρθε το Ισραήλ; Πώς μπήκε; Είναι εισβολέας, είναι οργάνωση».

«Η Δύση σας χρωστάει, αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει. Γι’ αυτό μιλάμε τόσο ελεύθερα. Δεν μπορούν να μιλήσουν γιατί έχουν χρέη. Έρχονται να σας επισκεφθούν και ζητούν τη συγχώρεση σας. Εμείς είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων».

«Δεν θα αφήσουμε αυτή τη χώρα σε αυτούς τους επιδρομείς. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις σύγχρονες εκδοχές εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν το έθνος μας προκαλώντας τους Αρμένιους στην Ανατολία και τους Έλληνες στο Αιγαίο, τον Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα». 

«Αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους που δολοφονήθηκαν χθες στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, παρακολουθούν σιωπηλά τους θανάτους χιλιάδων αθώων παιδιών σήμερα. Χύνετε δάκρυα για όσους πέθαναν στην Ουκρανία, γιατί δεν μιλάτε για αυτά τα μωρά που πέθαναν στη Γάζα; Δύση, σου φωνάζω, θέλεις να ξαναρχίσεις αγώνα μισοφέγγαρου-σταυροφόρων; Αν προσπαθείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, να ξέρετε ότι αυτό το έθνος δεν έχει πεθάνει. Αυτό το έθνος στέκεται όρθιο. Με την ίδια αποφασιστικότητα από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Λιβύη και το Καραμπάχ».

«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

«Η Δύση είναι που ευθύνεται περισσότερο για τη σφαγή στη Γάζα. Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ είναι απλώς ένα πιόνι στην περιοχή που θα θυσιαστεί όταν έρθει η μέρα. Οι πραγματικοί παίκτες του παιχνιδιού που παίζεται στην περιοχή είναι αυτοί που φροντίζουν τα λάφυρα της ισραηλινής διοίκησης. Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ένα βήμα χωρίς αυτά. Ακόμα κι αν προσπαθήσει, δεν αντέχει ούτε τρεις μέρες και θα καταρρεύσει».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος βρίσκεται πίσω από τους τρομοκράτες που συναντήσαμε στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Το Ισραήλ βρίσκεται επίσης πίσω από το PKK, το YPG και το FETO. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνωμοσίες κατά της χώρας μας στα παρασκήνια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών διοικήσεων».

«Το Ισραήλ διαπράττει ανοιχτά εγκλήματα πολέμου για ακριβώς 22 ημέρες. Τώρα, Ισραήλ, θα σε ανακηρύξουμε στον κόσμο εγκληματία πολέμου. Τώρα προετοιμαζόμαστε για αυτό, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και θα παρουσιάσουμε το Ισραήλ στον κόσμο ως εγκληματία πολέμου», κατέληξε ο Ερντογάν.

Πηγή: TRT Haber / Φωτογραφία Reuters