Πιόνι της Τουρκίας η συριακή αντιπολίτευση

Υπό τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας περνά η συριακή αντιπολίτευση, μετά και τον εκλογή στην ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), του Χαλίντ Χοκά.

Ο Χοκά ήταν και είναι ο άνθρωπος της Τουρκίας στο συμβούλιο που, υποτίθεται, εκφράζει την συριακή αντιπολίτευση και εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Το ΣΕΣ ελέγχει τον “Ελεύθερο Συριακό Στρατό” που αντιμάχεται τον πρόεδρο Άσαντ,αν και δεν είναι ούτε συριακός, ούτε στρατός, ούτε φυσικά ελεύθερος.

Το ΣΕΣ, αυτή την στιγμή, εκφράζει μόνο τον εαυτό του και την Τουρκία και δεν έχει καμία λαϊκή απήχηση στην Συρία, γεγονός που είναι εμφανές και από τη μη υποστήριξη των Σύριων πολιτών στους μαχητές του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”.

Τουρκία και ΗΠΑ προωθούν συμφωνία για την εκπαίδευση μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης για να χρησιμοποιηθούν κατά των τζιχαντιστών και του Άσαντ.

Ωστόσο, αν και οι Τούρκοι έχουν διαθέσει το στρατόπεδο και τα μέσα για την εκπαίδευσή τους, οι ΗΠΑ ακολουθούν δικό τους δρόμο και εκπαιδεύουν, στελέχη μόνο, στο Κατάρ, με εξαιρετικά, μάλιστα,αργούς ρυθμούς.

Στην πραγματικότητα η Δύση έχει ξεγράψει το ΣΕΣ και απλά το αγνοεί, καθώς βλέπει πως δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό, ακριβώς λόγω της έλλειψης λαϊκής υποστήριξης προς αυτό, αλλά και της συντριβής που υπέστη από τους τζιχαντιστές, περίπου δύο μήνες πριν.

Μόνο η Τουρκία επιμένει να θεωρεί ότι η συριακή αντιπολίτευση υπάρχει.

Πηγή: Anadolu
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert