«Πογκρόμ» εναντίον τους φοβούνται οι αντίπαλοι του Ερντογάν στην Τουρκία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Τον κίνδυνο για νέα Σεπτεμβριανά με θύματα όμως αυτή την φορά όχι Ελληνες μειονοτικούς της Κωνσταντινουπολης αλλά  Τουρκους  κομματικούς αντιπάλους του Ερντογάν, επισημαίνει η  Cumhuriyet, με άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου κ.Αλί Σιρμέν, αναφορικά με τα Σεπτεμβριανά του 1955.

 Στο άρθρο γράφει ότι τα  Σεπτεμβριανά, κατά την 58η επέτειό τους την περασμένη εβδομάδα, επισκιάστηκαν από τους Ολυμπιακούς και δεν αναφέρθηκαν πολύ. Όμως, τα  Σεπτεμβριανά του 1955 δε θα πρέπει ποτέ να λησμονούνται και θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε, διότι αποτέλεσαν μία από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

 Ο αρθογράφος, στη συνέχεια, αναφέρεται στην είδηση που είχε κυκλοφορήσει την ημέρα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 για το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο αναφερόταν ότι ερρίφθη βόμβα. Και γράφει πως τα γεγονότα που ξέσπασαν σε λίγη ώρα έφθασαν στο σημείο να είναι ανεξέλεγκτα και μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις κατά των μειονοτήτων και πρώτα των Ρωμιών με πολύ βία. Λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν σπίτια και καταστήματα των μη μουσουλμάνων πολιτών. Οι δυνάμεις ασφαλείας είδαν, πολύ σύντομα, ότι τα γεγονότα τους ξεπερνούν και δε μπορούν να επέμβουν. Στην Κων/λη, εκείνη τη νύχτα, επικράτησε αναρχία και τρομοκρατία. Το κράτος μόνο την επόμενη μπόρεσε να επιβληθεί.

»Προβοκάτσια με πηγή την Άγκυρα» 
Η ουσία της υπόθεσης, όσο και αν δεν ανακοινώθηκε στην κοινή γνώμη, έγινε αντιληπτή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση, μετά από επιθυμία του τότε ΥΠΕΞ Φατίν Ρουστού Ζορλού, επιχείρησε να προβεί σε μία επίδειξη δύναμης για να δείξει ότι υποστηρίζει τις θέσεις αναφορικά με την Κύπρο. Το θέμα της βόμβας στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη ήταν μία προβοκάτσια με πηγή την Άγκυρα.
 

Τα  Σεπτεμβριανά είναι με την πλήρη έννοια μία περίπτωση βανδαλισμών, που βιώθηκε τον 20ο αιώνα. Αφού πέρασαν 6 χρόνια από τα γεγονότα, το θέμα αυτό και η ευθύνη για το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη στο δικαστήριο του Γιασίαντα (δικαστήριο όπου είχε δικαστεί ο τότε Π/Θ της Τουρκίας Μεντερές και 3 υπουργοί του ). Η κυβέρνηση Μεντερές είχε υποχρεωθεί να αναλάβει την ευθύνη. Πράγματι στα γεγονότα του 1955 την ευθύνη έφερε η κυβέρνηση του δημοκρατικού κόμματος. Η κυβέρνηση έπρεπε, έναντι μίας τέτοιας εξέλιξης, να λάβει όλα τα μέτρα για την παρεμπόδισή τους και να μην υποκινήσει και τα γεγονότα. Ο Μεντερές, ο οποίος έκανε κάποια σύγχυση μεταξύ της δημοκρατίας και της δικτατορίας, οδήγησε με τη συμπεριφορά σ’ αυτή την ιστορική κηλίδα ντροπής. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε συχνά τα 6-7 Σεπτεμβριανά.

 Πολύ μεγαλύτερη η καταστροφή από νέα   Σεπτεμβριανά
Και καταλήγει ο αρθρογράφος:  Το χειρότερο στην υπόθεση είναι ότι έχουν περάσει 58 χρόνια από τότε, και ο σημερινός (Τουρκος) Πρωθυπουργός  διαχωρίζει αυτούς που αντιτίθενται στις δικές του πολιτικές και φέρνει αντιμέτωπους αυτούς με τους δικούς του οπαδούς. Και έτσι η Τουρκία σήμερα ζει ένα κλίμα που εγκυμονεί τα Σεπτεμβριανά. Η ντροπή από τα  Σεπτεμβριανά δε μπόρεσε ακόμα να σβηστεί. Αλλά, η καταστροφή νέων  Σεπτεμβριανών θα είναι πολύ μεγαλύτερη.-