Ποιοι καλούν σε συμμαχία κατά του κομματος Ερντογάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Πρόσκληση συνεργασίας απηύθυνε ο βουλευτής του Χακιάρι που ανήκει στο κουρδικό κόμμα HDP, κ. Adil Zozani στον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος CHP και Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu) ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015, ως »τη μοναδική πολιτική κίνηση που θα σώσει την Τουρκία από το βάρος του κυβερνητικού κόμματος AKP( του Ερντογάν)».

»Ας μπούμε κάτω από μια κοινή σκέπη ενός δημοκρατικού καθεστώς με την πραγματική έννοια του όρου και θα σώσει την Τουρκία. Μπορούμε, ας πούμε, να το βαφτίσουμε Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», είπε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών του καλοκαιριού, ο κ. Ερντογάν ψηφίστηκε από το 51.8% του εκλογικού σώματος. Ο 2ος υποψήφιος, κ. Εκμελετίν Ιχσάνογλου, κοινή επιλογή των δυο κεμαλικών κομμάτων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (του CHP και του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του MHP) έλαβε το 38,5%, ενώ ο 3ος υποψήφιος, ο κουρδικής καταγωγής συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, (HDP) κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατόρθωσε να φτάσει στο 9.8%, αυξάνοντας την εκλογική του δύναμη.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 τα ποσοστά των κομμάτων που στήριζαν τους τρεις υποψηφίους είχαν ως εξής: ΑΚΡ 49,83%, CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) 25,98%, Κόμμα Εθνικιστικής Δρόσης 13,01%, HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) 6,5%.

Στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου 2014 τα ποσοστά των κομμάτων στα νομαρχιακά συμβούλια – τα οποία θεωρούνται εφάμιλλα με ποσοστά βουλευτικών εκλογών – η δύναμη των κομμάτων είχε ως εξής: ΑΚΡ 43,39%,  CHP25,61%, MHP17,62% και  HDP 6,5%.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου,της εταιρίας ORC, σχετικά με τις προτιμήσεις του τουρκικού εκλογικού σώματος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές,  το 48.5% απάντησε ότι σκέφτεται να ψηφίσει το κυβερνών ΑΚΡ, το 23.1% απάντησε το CHP, το 13.7% είπε ότι θα ψηφίσει το εθνικιστικό ΜΗΡ, ενώ το 8% των ερωτηθέντων έδειξε να επιλέγει το HDP.Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 3.100 ερωτηθέντες.

Με βάση τα αποτελέσματα των Εκλογών και τα γκάλοπ, μια τέτοια πρόταση δείχνει να έχει έδαφος για συζήτηση.