Ποιους «έχασε» το κόμμα του Ερντογάν

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι απέσυραν την στήριξή του προς το κυβερνών κόμμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)  που ίδρυσε -και ουσιαστικά ακόμα διοικεί- ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.
Αιτία, σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf που γράφει την πληροφορία, είναι οι δηλώσεις του κ Ερντογάν ότι «το Κομπάνι είναι λίγο πριν την πτώση». 
Οι Κούρδοι εξέλαβαν την δήλωση αυτή ως προδοσία και αποφάσισαν να στηρίξουν το φιλοκουρδικό προοδευτικό κόμμα HDP. Η εφημερίδα δα βασίζει το συμπέρασμά της σε έρευνα της εταιρείας Gezici το διάστημα 14-15 Μαρτίου που δείχνει ότι η δημοτικότητα του ΑΚΡ έχει πέσει ως αποτέλεσμα των πολιτικών του Ερντογάν στο Συριακό.

Η μέτρηση αυτή δεν είναι φυσικά η μόνη :Σύμφωνα με την δημοσκόπηση για πρόθεση ψήφου που έκανε η εταιρεία GENAR τον Φεβρουάριο και που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα τον Μάρτιο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 47,7%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 25,1%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 13,4%, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 8,9% και 5,3% τα υπόλοιπα κόμματα.