Ποιους κυνηγούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Αναταραχή έχει προκληθεί στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας από φήμες που έχουν κυκλοφορήσει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απομακρύνει στελέχη που ανήκουν στο θρησκευτικό  μουσουλμανικό δόγμα των Αλεβιτών – που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συγκεκριμένη διαρροή  έγινε από κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πήρε έκταση. Σήμερα ο τουρκικός  τύπος γράφει ότι, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, με ανακοίνωσε που εξέδωσε δόθηκε απάντηση και στους ισχυρισμούς που είχαν κυκλοφορήσει από το CHP, ότι οι Αλεβίτες απομακρύνονται από τις αεροπορικές δυνάμεις. Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, επισημάνθηκε πως δε γίνεται καμία διάκριση στο προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω της πίστης και του δόγματος που ανήκει.

Φωτιά και καπνός…

Πάντως αίσθηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα με την οποία διαδόθηκαν τα περί απομάκρυνσης Αλεβιτών, γεγονός που έδωσε αφορμή  σε αρκετούς να σκέφτονται ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά… Ίσως να είναι κάτι σε μικρή έκταση ή να υπήρχε σχέδιο που εκ των πραγμάτων πλέον ανεστάλη… 

Ποιοί είναι οι Αλεβίτες

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια οι Αλεβίτες ή Αλεβήδες (στην τουρκική γλώσσα Alevi) είναι θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία, με δεκάδες εκατομμύρια μέλη. Ο Αλεβισμός (ή Αλεβιτισμός) θεωρείται ένας από τους κύριους κλάδους του Σιιτισμού. Η ονομασία των Αλεβήδων προέρχεται από το όνομα του γαμπρού του Μωάμεθ, Αλή ιμπν Αμπού Ταλίμπ, ο οποίος είχε παντρευτεί την πιο αγαπημένη από τις τέσσερις κόρες του Μωάμεθ, την Φατιμά.
Όπως όλοι οι Σιΐτες, οι Αλεβήδες τιμούν ιδιαίτερα τον Αλή. Όμως η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά. Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό. Σε αντίθεση με τους άλλους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβήδες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά.

 Κεμαλισμός 

Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:

  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Stratfor: Οι ελιγμοί του Ερντογάν κάνουν τα θεμέλια του κεμαλισμού να τρίζουν

«Μοίρα Διαστημικών Ερευνών» στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία