«Πόλεμος» Ιράν-Τουρκίας για τη Συρία

Aνωτέροι αξιωματούχοι  της Τουρκίας και του Ιράν εχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο λέξεων για τη Συρία, με τον οποίο αλληλοκατηγορούνται για στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η διαμάχη ξεκίνησε αφού ο ιρανός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Jaber Ansari έκανε δήλωση στις 4 Δεκεμβρίου κατηγορώντας τη Τουρκία έμμεσα ότι στηρίζει τους τρομοκράτες στο Ιράκ και τη Συρία και απαντώντας στα σχόλια του Πρόεδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan για τις πολιτικές της ιρανικής ηγεσίας σχετικά με τη Συρία.

Σύμφωνα με την αγγλική εκδοχή του πρακτορείου ειδήσεων IRNA, ο Ansari δήλωσε ότι “η επιδίωξη των πολιτικών και των θέσεων που θα οδηγήσουν σε μια ώθηση των τρομοκρατών στο Ιράκ και τη Συρία θα κλιμακωσει την ένταση στην περιφέρεια” και ότι η “συνέχιση των πολιτικών αυτών θα περιπλέξει μόνο τα προβλήματα για εκείνες τις χώρες που λαμβάνουν τέτοιες θέσεις συνειδητά ή ασυνείδητα”.

Η Τουρκία απάντησε ότι ακολουθεί πολιτικές που είναι βασισμένες σε αρχές και σε αρμονία με τους κανόνες της διεθνούς κοινότητας για να πραγματοποιήθει μια ειρηνική επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ασκεί προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος πέραν του ότι ο υπόλοιπος κόσμος κάνει σήμερα.
“Ως εκ τούτου αυτές οι κατηγορίες εναντίον του κράτους μας για την τρομοκρατία που πραγματοποιήθηκε από χώρες που προκαλούν την κλιμάκωση της κρίσης, σε συνεργασία με το αιματηρό καθεστώς του Μπασάρ που διαπράττει κρατική τρομοκρατία εναντίον του λαού του δεν έχουν καμία βαρύτητα” .
Η Τουρκία και το Ιράν έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις στη Συρία με την πρώτη να προσπαθεί να ανατρέψει τον al-Assad και με την τελευταία να ζητά να τον κρατήσει στην εξουσία λόγω των στρατηγικών της συμφερόντων.

ΠΗΓΗ: hurryietdailynews