Πόσα δις χάνει η Τουρκία από τον ρωσικό οικονομικό πόλεμο!

“Η απόφαση να επιβάλλουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ήταν λογικό και προβλέψιμο για τις χώρες που έχουν πολιτικές εντάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων”, δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής Sergei Khestanov.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεργάτης εμπορίου της Τουρκίας, μετά την Γερμανία. Αντίθετα, η Τουρκία αποτελεί εμπορικά μόνο το 4% της Ρωσίας. Η Τουρκία πουλάει στη Ρωσία φρούτα, λαχανικά καθώς και οχήματα.

Για παράδειγμα, τον περασμένο χρόνο η Ρωσία αγόρασε τουρκικά αυτοκίνητα κόστους 794 εκατόμμυρια δολάρια. Επιρόσθετα, το ετήσιο εισόδημα της Τουρκίας απο τους Ρωσους τουρίστες υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, η Τουρκία θα χάσει μεγάλο μέρος απο τα έσοδα αυτά. Επιπλεον, η Τουρκία θα υποστεί απώλειες απο τους επενδυτικούς περιορισμούς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, η Τουρκία επένδυσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, συν 120 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2015.

“Αν η Ρωσία επιβάλλει τελικά το πλάνο των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα ίσως να χάσει 2,5 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1% απο το ΑΕΠ της”, δήλωσε ο αναλυτής Alexander Shirov.