Πόσοι αντάρτες του PKK έφυγαν απο την Τουρκία;

 
MAΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το «πάγωμα» της διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών του PKK από την Τουρκία έχει φέρει στην επικαιρότητα το ερώτημα για τον ακριβή αριθμό των ανταρτών που έχουν ήδη φύγει από την Τουρκία με κατεύθυνση το βόρειο Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του τουρκικού στρατού από τις 8 Μαίου, που ξεκίνησε η διαδικασία υποχώρησης των ανταρτών έφυγαν από τα τουρκικά εδάφη περίπου 600 αντάρτες.
Οι αντάρτες που αποχώρησαν εγκατέλειψαν τις βάσεις τους στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Τούντζελι, στην πόλη Σίρνακ, στο Ερζερούμ και στο Χακάρι.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, πριν από περίπου δυο εβδομάδες είχε δηλώσει πως μόλις το 20% των ανταρτών του PKK έχει αποχωρήσει από την Τουρκία και είχε υποστηρίξει πως η διαδικασία της αποχώρησης προχωρά πολύ αργά.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως οι περισσότεροι αντάρτες οι οποίοι έχουν φύγει είναι γυναίκες και τραυματίες. Πάντως το PKK έχει διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες.
Καμία πλευρά δεν ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία όπως υπολογίζεται πως ο αριθμός τους σε περίπου 5000. Παράλληλα υπάρχουν άλλοι 5000 με 8000 αντάρτες που έχουν εγκατασταθεί στο βόρειο Ιράκ και η βάση τους είναι το όρος Καντίλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εφθασαν στο βόρειο Ιράκ οι πρώτοι αντάρτες του ΡΚΚ

Το PKK απελευθερώνει ομήρους