Πόσοι είναι οι αντάρτες του PKK

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Ενώ στο θέμα της λύσης του Κουρδικού έχει ανακύψει σοβαρότατη διαφωνία για το αν οι αντάρτες του ΡΚΚ θα φύγουν από την Τουρκία άοπλοι ή με τα όπλα τους, συνεχίζεται η συζήτηση για τον αριθμό των ανταρτών που θα περάσουν τα σύνορα .

Νέο δημοσίευμα – στην  Mıllıyet - προσδιορίζει σε 800 τα μέλη του ΡΚΚ που αναμένεται να αποσυρθούν.Σύμφωνα με την εφημερίδα  ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών του ΡΚΚ που είναι στην Τουρκία  εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 1500, οι 700 δεν έχουν διαπράξει ποτέ οποιαδήποτε εγκληματική ή εν γένει παράνομη ενέργεια οπότε δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που οφείλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

 Το ΡΚΚ, υποστηρίζει το ρεπορτάζ της Mıllıyet,  έχασε περίπου 3.000 μέλη του στην Τουρκία και στο εξωτερικό στα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αποτελεί κατά την εφημερίδα , και τον βασικό παράγοντα που έκανε την οργάνωση να λάβει την απόφαση στήριξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πόσοι είναι οι αντάρτες;

Πάντως ως προς τον αριθμό των υπό αναχώρηση ανταρτών υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις: Κατά την εφημερίδα Ακσάμ που επικαλείται  πληροφορίες στρατιωτικών πηγών, 900-950 αντάρτες του ΡΚΚ βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, σε αναμονή αναχώρησης.. 

Νωρίτερα άλλες εφημερίδες έγραφαν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 από τους 1.400 αντάρτες του ΡΚΚ εντός των συνόρων της Τουρκίας περίπου οι 600 δεν έχουν ανάμιξη σε αδικήματα και στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια της, ενώ οι 800 προβλέπεται να βγουν εκτός συνόρων. 

Η Yeni Safak ανέφερε και μια άλλη διάσταση :  ότι αν η διαδικασία ειρήνευσης προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί τότε θα διαγραφούν από τις λίστες καταζητούμενων   της Ιντερπόλ  στελέχη του ΡΚΚ. Η εφημερίδα έγραφε  ότι υπάρχουν 334 ονόματα στελεχών του ΡΚΚ στην λίστα της Ιντερπόλ μεταξύ των οποίων οι κκ Μουράτ Καραγιλάν, Τζεμίλ Μπαγίκ , Ντουράν Καλκάν και Φείμάν Χουσεϊν .