Η Τσιλέρ μιλά για πραξικόπημα που έγινε

Όχι »μεταμοντέρνο», αλλά κανονικό πραξικόπημα  ήταν η κίνηση των στρατηγών το 1997.

Αυτό ουσιαστικά κατέθεσε η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κ., Τανσού Τσιλέρ στον ανακριτή για το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997.
Ανάμεσα στα άλλα, η κ. Τσιλέρ είπε ότι η ομάδα στρατιωτικών,  Western Working Group,  ευθύνεται για την κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας του κόμματός της, DYP,  και του ισλαμικού προσανατολισμού Κόμματος της Ευημερίας.  Η κ. Τσιλέρ, αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ του τουρκικο΄θ τύπου, ήταν  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όταν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας , πραγματοποίησε  κρίσιμη σύνοδο, στις 28 Φεβρουαρίου 1997,  και έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις  κατά της ισλαμικής- ηγεσίας  κυβέρνησης συνασπισμού.  Η κυβέρνηση κατέρρευσε και το κόμμα Ευημερίας του πρωθυπουργού  Ερμπακάν  απαγορεύτηκε.
 
Η κ. Τσιλέρ φέρεται να είπε στον ανακριτή ότι ήθελε να  απομακρύνει τους αρχηγούς των Σωμάτων από τα πόστα τους για να προλάβει πιθανό πραξικόπημα, αλλά ο εταίρος της στην κυβέρνηση συνεργασίας  Ερμπακάν της είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα το υπέγραφε ποτέ ο τότε πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και αρνήθηκε να εκδώσει τέτοια απόφαση.
 
Η εφημερίδα Yieni Safak  αναφέρει ότι  η Τσιλέρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται η έκφραση «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» και ακόμα ότι η στρατιωτική επέμβαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν πραγματικό πραξικόπημα αφού οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης.