Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία: Τι είπε για διερευνητικές επαφές και για ομάδα εργασίας στους S-400

O Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους και απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και ζητήματα επικαιρότητας όπως οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε στους ανταποκριτές και στους δημοσιογράφους τόσο για το ζήτημα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, τις αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας για τους S-400

Σε ό,τι αφορά τους πυραύλους αεροπορικής άμυνας S-400, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ εξέφρασε την ελπίδα του να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από την αγορά των ρωσικών συστημάτων, ωστόσο διευκρίνισε αναφορικά με τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, ότι αυτές προκύπτουν από το αμερικανική εσωτερική έννομη τάξη και πιο συγκεκριμένα από τον περίφημο νόμο-πλαίσιο CAATSA.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ομάδα εργασίας μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το ζήτημα των  S-400 και επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει μια διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές

Ο Αμερικανός πρέσβης ερωτήθηκε και για τον πρόσφατο γύρο ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να έχουν συνέχεια στην Αθήνα. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ελπίζουμε ότι ο επόμενος γύρος που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα να πραγματοποιηθεί σύντομα. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά αυτήν την εξέλιξη».

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα έχουν την ίδια γνώμη, θέλουμε αυτές οι συνομιλίες να συνεχιστούν και από τα δύο κράτη. Θέλουμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποφυγή μονομερών ενεργειών που δημιουργούν δυσπιστία και κλιμακώνουν τις εντάσεις με το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης».

Με πληροφορίες από: Haberturk / Φωτογραφία αρχείου Reuters