Προηγείται ο Ερντογάν με 55% στις δημοσκοπήσεις

Πληθαίνουν οι ανησυχίες αλλά και οι καταγγελίες για πιέσεις και παρανομίες από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν στις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία που θα γίνουν στις 10 Αυγούστου και για τις οποίες τα προγνωστικά δίνουν προβάδισμα στον κ. Ερντογάν με 55%.

Πάντως τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα επιτηρήσουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Η Αντιπροσωπεία  του ΟΑΣΕ έχει φθάσει στην Τουρκία  και πραγματοποιεί συναντήσεις με τους υποψηφίους των Προεδρικών εκλογών, Ekmeleddın Ihsanoglu, Selahattın Demırtas, καθώς και με την Συμπρόεδρο του HDP, Fıgen Yuksekdag.Σύμφωνα με την Taraf, την επομένη των Προεδρικών εκλογών, η Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ πρόκειται να διοργανώσει συνέντευξη τύπου, όπου θα δημοσιοποιήσει τις σχετικές παρατηρήσεις της. 

Μεροληπτεί η κρατική ΤV

Ο κοινός υποψήφιος κομμάτων της αντιπολίτευσης κ. Ekmeleddın Ihsanoglu έθεσε ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, κατά την καταμέτρηση των ψήφων, ενώ κατηγόρησε την κρατική τηλεόραση (TRT) για τη μεροληπτική κάλυψη των εκλογών, ιδιαίτερα, ως προς τον χρόνο μετάδοσης των προεκλογικών ομιλιών των υποψηφίων. Για την εκστρατεία του, επεσήμανε ότι έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διαφάνεια, αναφορικά με τις δωρεές, και κατέθεσε φάκελο με τις παρατυπίες, που σημειώθηκαν κατά τις περασμένες δημοτικές εκλογές.

Δίνουν κίνητρα σε νομάρχες για στήριξη Ερντογάν 

Η Συμπρόεδρος του HDP, κατά τις συναντήσεις με τους αξιωματούχους του ΟΑΣΕ, κατήγγειλε ότι οπαδοί του κόμματος της υπέστησαν σωματική κακοποίηση, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, τόσο στις δημοτικές, όσο και τώρα στις προεδρικές εκλογές, καθώς, επίσης, και το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν  και ο κοινός υποψήφιος των MHP και CHP, Ekmeledin Ihsanoglu, χρηματοδοτούν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, με κρατικά κεφάλαια, ενώ ο υποψήφιος του HDP, Selahattın Demırtas, στηρίζεται σε δωρεές. 
Ακόμη, κατήγγειλε ότι δίνονται κίνητρα στους νομάρχες, προκειμένου να εργασθούν υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου Πρωθυπουργού.


Μειωμένη συμμετοχή  Τούρκων ομογενών στις εκλογές

Στο μεταξύ μειωμένο καταγράφεται το ενδιαφέρον των Τούρκων ομογενών για τις Προεδρικές εκλογές της χώρας τους. Ενώ η εκλογική διαδικασία έχει ξεκινήσει από το Σάββατο, μόλις 248.000 από τα 2.7 εκ. Τούρκων υπηκόων, που διαμένουν στο εξωτερικό, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Καταληκτική ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας για τους Τούρκους του εξωτερικού είναι η ερχόμενη Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη:

Προσωπικά μπλεγμένος ο Ερντογάν στα όπλα της MIT για τους τζιχαντιστές


«Φωτογραφικό» το ψηφοδέλτιο Ερντογάν

Η Τουρκία ανησυχεί όχι για τη Γάζα αλλά για τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ