Προκαλεί η Τουρκία με 33 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου

Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε και σήμερα η Τουρκία όταν δυο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών εισήλθαν στο FIR Αθηνών. Συγκεκριμένα η γείτονος πραγματοποίησε σήμερα μπαράζ παραβιάσεων με τέσσερα μαχητικα F-16, επτά CN-235 και δύο ελικόπτερα

Δύο σχηματισμοί F-16, εισήλθαν  στο FIR Αθηνών. Ο ενας σχηματισμος εισήλθε στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου ενώ ο άλλος εισήλθε απο Λήμνο και εξήλθε απο Ρόδο. 
Τα F-16 επέλεξαν να μην κατευθυνθούν με το… καλό προς την έξοδο του ελληνικού FIR, έτσι η αναχαίτιση τους κατέληξε σε εμπλοκή στις 14.20 ανατολικά Ροδου με δυο ελληνικά τζετ απο Λήμνο.

Συνολικά τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 33 παραβιάσεις, καθώς οι γείτονες πραγματοποιούν επιχειρησιακή εκπαίδευση του Α’ εξαμήνου. Τα  CN-235 πραγματοποίησαν 17 παραβιάσεις ενώ 16 τα τέσσερα μαχητικα F-16. Όλα αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής, απο Αγχίαλο, Σκύρο και Λήμνο.

Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι μετά την επίσκεψη Ερντογάν ειναι η πέμπτη φορά που η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κάνει διψήφιο αριθμό παραβιάσεων και η τρίτη φορά που οι παραβιάσεις ειναι πάνω απο τριάντα. Ειναι δε η τέταρτη φορά που στέλνουν διψήφιο αριθμό αεροσκαφών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 8η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (2 x F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 7 (5 CN-235 & 2 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 11
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 15
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 33 (16 από τους σχηματισμούς και 17 από τα CN-235)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 1
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.