Προκλητική δήλωση Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι πατριωτική οργάνωση που υπερασπίζεται τα εδάφη και το λαό της» [vid]

Πρώτη ενημέρωση: 12:49

Δεύτερη ενημέρωση: 14:03

Σε μια άκρως προκλητική δήλωση προχώρησε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ως «πατριωτική οργάνωση από πολεμιστές [μουτζαχεντίν] που μάχονται για να προστατεύσουν τα εδάφη και τον λαό της», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Δύση είναι υπόχρεη στο Ισραήλ όχι η Τουρκία, ενώ ακόμα ανακοίνωσε ότι δεν θα επισκεφτεί το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, εξαπέλυσε σοβαρή επίθεση κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Μια φορά στη ζωή μου, έσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου που λέγεται Νετανιάχου. Είχαμε καλές προθέσεις [όταν συναντηθήκαμε] στο Σπίτι της Τουρκίας, αλλά αυτός έκανε κατάχρηση των καλών μας προθέσεων. Είχαμε σχέδια να πάμε στο Ισραήλ, ακυρώθηκε, δεν θα πάμε».

 

Στην οργίλη ομιλία του, ο Ερντογάν, είπε, αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα σε αντίποινα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ότι «δεν θα βρείτε κανένα κράτος ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», ενώ έπειτα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη». Ο Ερντογάν ζήτησε την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο τούρκος πρόεδρος. Δηλώνοντας θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / TRT Haber |Φωτογραφία αρχείου Reuters