Προώρες εκλογές στην Τουρκία; Tι σχεδιάζει ο Ερντογάν;

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πολιτικά σενάρια ακόμη και για πρόωρες εκλογές συζητούνται στην Τουρκία γεγονός που όμως αποκλείει ξεκάθαρα η κυβέρνηση.
Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπασχτσελί, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αυτή προκάλεσε τα επεισόδια στη χώρα, λόγω της βίας. Ο Μπαχτσελί ζήτησε «πρόωρες εκλογές από τον Ερντογάν» και τόνισε «την ημερομηνία εκλογών ας την αποφασίσει η κυβέρνηση».
Τα σενάρια εντάθηκαν μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη δεν ανακοινώθηκε το τι συζητήθηκε.
Νωρίτερα είχε συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν με τα στελέχη του συζητούσαν επι 5 ώρες τις εξελίξεις και τον τρόπο της πολιτικής αντιμετώπισης των διαδηλώσεων.
Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεϊν Τσελίκ, δήλωσε πως « δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές που θα έχουμε είναι τον Μάρτιο του 2014». Ο ίδιος αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές.
Τον Αύγουστο του 2014 η Τουρκία θα πρέπει να εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ταξίμ δεν αδειάζει ποτέ – Ο Ερντογάν σε δεινή θέση

Κόντρα Ε.Ε. – Τουρκίας για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη