Προϋπάντησαν τον Ερντογάν με βόμβα στην Σομαλία

ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ερντογάν στην Σομαλία, έγινε  βομβιστική επίθεση, μια μέρα πριν φθάσει ο ίδιος ο Τούρκος Προεδρος στο Μογκαντίσου.

Η Αστυνομία της Σομαλίας, σε δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε με όχημα γεμάτο βόμβες. Η Αστυνομία της Σομαλίας ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας από την τουρκική αντιπροσωπεία που διέμενε στο ξενοδοχείο, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.Ο Γενικός Δ/ντής της Ερυθράς Ημισελήνου, Μεχμέτ Γκιουλούογλου, που μίλησε στο NTV, είπε »Τονίζεται πως κατά τη βομβιστική επίθεση, μπορεί να υπάρχουν Σομαλοί πολίτες που έχασαν τη ζωή τους». Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση El Sebap.

Ερντογάν: : »δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο Ισλάμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα πραγματοποιησε επαφές στην Αιθιοπία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αφρική, μετά την αυριανή επίσκεψή του στο Τζιμπουτί, είχε ανακοινωθεί ότι θα μεταβεί στο Μογκαντίσου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο κ. Ερντογάν δεν ακύρωσε την επίσκεψή του στη Σομαλία και αύριο θα μεταβεί εκεί. Ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα, σχολίασε την σημερινή βομβιστική επίθεση στη Σομαλία.:»Εάν λένε ότι το κάνουν για όνομα του Ισλάμ, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο Ισλάμ. Ο μουσουλμάνος δεν μπορεί να αυτοκτονήσει».
Ακλομα ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, κάτω από όποια μάσκα και να κρύβεται, αναφέροντας ότι αυτός που κάνει την τρομοκρατική ενέργεια είναι δολοφόνος και βάρβαρος σε όποια θρησκεία και να ανήκει.
Ο δε Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ότι ελήφθησαν όλα τα δέοντα μέτρα.Είπε ακόμη το εξής:»Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας σε τέτοιες ριψοκίνδυνες περιπτώσεις, είναι απαράλλαχτη. Η Αφρική είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας στην πολιτική».

Να σημειωθεί ότι στο Μογκαντίσου και παλαιότερα, τον Ιούνιο του 2013, είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας μπροστά στο παράρτημα του κτιρίου της Τουρκικής Πρεσβείας και στη σύγκρουση που είχε γίνει, είχε χάσει τη ζωή του ο αστυνομικός Σινάν Γιλμάζ . Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει τοτε η οργάνωση Εl Sebap, που έχει σχέση με την El Kaide και διαφωνεί με την υποστήριξη της Τουρκίας στη Σομαλία.

Παλιότερα θύμα και κομάντο στα Ιμια

Επίσης, το Μάιο του 2014, πάλι στο Μογκαντίσου είχε χάσει τη ζωή του ο επικεφαλής της εταιρείας Ασφάλειας, Σααντετίν Ντογάν που παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας στην Τουρκική Πολιτική Αεροπορία :Ηταν ένας πρώην καταδρομέας που ήταν στην ομάδα που είχε πάει στα Ιμια το 1996. Ό Σααντετίν Ντογάν ήταν μεταξύ των αντρών των ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού ΠΝ (Ομάδα SAT) και ήταν κατηγορούμενος για την »υπόθεση Ποϊράζκιοι» που αφορούσε θαμμένα όπλα στην ομώνυμη περιοχή της Κωνσταντινούπολής .Εργάζονταν τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής της εταιρίας ασφαλείας Τσετίν που συνεργάζονταν με την Τουρκική αεροπορική εταιρία ΤΗΥ, στο παράρτημα στη Σομαλία. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση των τουρκικών αεροπορικών αερογραμμών όχημα που μετέφερε προσωπικό της ΤΗΥ δέχθηκε ένοπλη επίθεση ενώ κινούνταν στην Σομαλία.

Στην Αιθιοπία ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Μουλάτου Τεσόμε Ουίρτου και αργότερα με τον Πρωθυπουργό κ. Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ.
Έπειτα από τις συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας και ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι είπαν στους συνομιλητές πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία της »παράλληλης δομής» στο εξωτερικό και πως οι δραστηριότητες στην εκπαίδευση θα μπορούσαν να γίνουν μέσω του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.Στην ομιλία του κατά τις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Τουρκίας-Αιθιοπίας. ο Ερντογάν τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια το συντομότερο δυνατό.