Πυρ κατά βούληση εναντίον του Ερντογάν

Πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα μπορεί να έχει κάποιος που βλέπει τα πράγματα από απόσταση αν δει και τις δηλώσεις των Αρχηγών τόσο  της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP , κ. Κιλιτσντάρογλου,όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ΜΗΡ και BDP. 
Ετσι μετά την παρουσίαση της ομιλίας του κ Ερντογαν για τις εξελίξεις, παρουσιάζουμε και τις δηλώσεις των άλλων πολιτικών Αρχηγών.

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κ.Κιλιτσντάρογλου, λοιπόν, σε δηλώσεις του προς τον τύπο σήμερα, αναφορικά με τη διαφθορά και τις δωροδοκίες, είπε:
 
 «Αλλάζουν κανονισμούς. Γιατί το κάνουν αυτό; Θέλουν να ειδοποιείται πρώτα ο κλέφτης εάν πρόκειται να γίνει έρευνα. Τέτοιο πράγμα δε γίνεται. Ασκείται πίεση, ξεκάθαρα, στη νομοθετική εξουσία και στη δικαστική εξουσία. Αφαιρούνται φάκελοι ανακρίσεων από τα χέρια του Εισαγγελέα. Γιατί προέβησαν σ’ αυτήν την αλλαγή; Μετέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κων/λη και έκανε επαφές. Αμέσως στη συνέχεια ο Αρχιεισαγγελέας της Κων/λης, αφαίρεσε το φάκελο από τα χέρια του Εισαγγελέα, που ξεκίνησε επιχείρηση για τη διαφθορά. Για πρώτη φορά, στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, κλονίζεται μία κυβέρνηση με τη διαφθορά. Παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί και ένας προέβη σε δηλώσεις, λέγοντας ‘ότι έκανα εγώ το έκανα με οδηγίες του Ερντογάν. Τότε θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός’ (σ.σ. υπονοεί τη δήλωση που έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Οικιστικής Ανάπτυξης, Μπαϊρακτάρ).

Έχουμε μπει -πρόσθεσε – σε μία διαδικασία που αφήνονται ελεύθεροι οι κλέφτες και απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους οι εισαγγελείς που προβαίνουν σε έρευνες και ανακρίσεις για τη διαφθορά. Στο μεταξύ, αλλάζουν κανονισμούς και υπουργούς, των οποίων τα ονόματα αναμίχθηκαν στη διαφθορά. Εκείνο που λένε είναι να κάνεις έρευνα και ανάκριση, αλλά πρώτα να ειδοποιήσεις τον κλέφτη. 
Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων λέει ότι πρόκειται για μία εφαρμογή που αντίκειται στο Σύνταγμα. Δε μπορώ να διανοηθώ, πως είναι δυνατόν μία πολιτική εξουσία να προστατεύει τη διαφθορά και τη δωροδοκία. Η τουρκική δημοκρατία έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση. Αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί έβαλε ο Πρωθυπουργός μπροστά στους τέσσερις υπουργούς το κείμενο των παραιτήσεών τους; Γιατί άσκησε πίεση; Υπάρχει μία πολιτική εξουσία που έχει εμπλοκή στη δωροδοκία και μάλιστα δε μιλάμε για 10, 100 και 1.000 λίρες, ούτε ένα εκατομμύριο λίρες, μιλάμε για δωροδοκία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και ο πανικός τους.

<< Έχουμε γίνει ρεζίλι>>

 Έχουμε γίνει ρεζίλι στον κόσμο. Υπάρχει μία εξουσία που υποστηρίζει τη διαφθορά, που απομακρύνει τους εισαγγελείς από τα καθήκοντά τους, που φέρνει αντιμέτωπη την αστυνομία με τη δικαστική εξουσία και ενώ ο εισαγγελέας λέει στην αστυνομία να συλλάβει κάποιο άτομο για να πάρει την κατάθεσή του, ο Υπουργός Εσωτερικών αντιδρά. Σαν να λέει ο κλέφτης να συνεχίζει να κλέβει. Ο άνθρωπος θα πρέπει να ντρέπεται και λίγο. Τώρα κάνουν λόγο για δήθεν σκευωρία. Σκευωρία στις κλοπές γίνεται; Εσύ έχεις κολλήσει στο γιακά του έθνους και λες ότι δε μπορείς να φύγεις από το γιακά αυτόν.».

Οι δηλώσεις του Αρχηγού του ΜΗΡ, Μπαχτσελί

Ο Αρχηγός του ΜΗΡ, κ. Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι αλήθεια ότι στόχος είναι ο ίδιος ο  Ερντογάν, διότι αυτός που κάνει τη διαφθορά είναι η κεφαλή της κυβέρνησης. 

Ο κ.Μπαχτσελί είπε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να καλύψει τον αγώνα κατά της διαφθοράς και δε θέλει να δώσει δυνατότητα για τη συνέχιση των ανακρίσεων και της έρευνας. Η εκτελεστική εξουσία δε μπορεί να καταλάβει τη δικαστική εξουσία και δεν πρέπει. 

Οι δηλώσεις του Αρχηγού του BDP, Ντεμίρτας

Ο Αρχηγός του ( κουρδικού ) BDP, κ Ντεμίρτας, σε δηλώσεις του είπε ότι για να μπορέσει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να καταδιώξει το βαθύ κράτος και το παράλληλο κράτος θα πρέπει πρώτα να φέρει τον εαυτό του στο επίπεδο που θα μπορεί να λογοδοτήσει.
 Συνεχίζοντας τόνισε «Η διαφθορά και η δωροδοκία στο ΑΚΡ έχει φθάσει σε σημείο να παρεμποδίζει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το παράλληλο κράτος. Το παράλληλο κράτος έχει τη δύναμη να διαλύσει το ΑΚΡ. Ο Πρωθυπουργός  μπορεί να προφασίζεται το παράλληλο κράτος, αλλά αν δεν το καταπολεμήσει θα φθάσει στο σημείο να μη μπορεί να ζητήσει λογαριασμό. Εμείς ζητούμε να ζητηθεί λογαριασμός από το παράλληλο κράτος. Είχε διαλυθεί ένα μέρος του »βαθέως κράτους» και αντί γι’ αυτό μας προέκυψε το »παράλληλο κράτος». Αυτή την στιγμή, το βαθύ κράτος και το παράλληλο κράτος συνεργάζονται. Για να μπορέσουν να τα βάλουν με το παράλληλο κράτος, θα πρέπει πρώτα να λογοδοτήσουν οι ίδιοι. Με την παραίτηση των υπουργών, ή την απομάκρυνσή τους, η κυβέρνηση δε μπορεί να σώσει τον εαυτό της. Θα πρέπει να φθάσει στο σημείο που να μπορεί να λογοδοτήσει στο λαό. Η διαφθορά  και η δωροδοκία στο ΑΚΡ έχει φθάσει στο σημείο να παρεμποδίζει τη μάχη του κατά του παράλληλου κράτους»

Ο κ. Ντεμίρτας, αναφορικά με τους αναθεματισμούς του ιμαμη Φετχουλλάχ Γκιουλέν μετά την κρίση, είπε ότι ο Γκιουλέν στην πραγματικότητα δεν αναθεμάτιζε, αλλά καλούσε τους υποστηρικτές του και τους εισαγγελείς στο καθήκον.