Πυρά δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων

Μπαράζ επικρίσεων από τον αντιπολιτεύομενο τύπο της Τουρκίας δέχθηκε η κυβέρνηση  για την απόφαση της Βουλής, που έδωσε το πράσινο φως στην Άγκυρα για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων, σε Συρία και Ιράκ. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση του ΑΚΡ Με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, κατόρθωσε να περάσει (με 298 ψήφους υπέρ και 98 κατά) το κυβερνητικό έγγραφο (tezkere), παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης . 

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet δικαιολογεί την απόφαση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP λέγοντας ότι το κυβερνητικό έγγραφο εξουσιοδοτεί «δυσανάλογα» την κυβέρνηση. Η αριστερή Birgun αναφέρει ότι το κυβερνητικό ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ θα μείνουν στην ιστορία ως «οι δούλοι των Αμερικανών», ενώ η κουρδική Evrensel κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συμμάχησε για πόλεμο «παραβλέποντας τους ανθρώπους». Η αντιπολιτευόμενη Sozcu αναφέρει ότι η τζιχαντιστική οργάνωση ISIL είναι το πρόσχημα στο κυβερνητικό έγγραφο και ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ στην Συρία προκειμένου να εγκαθιδρυθεί μια ισλαμική κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Από την πλευρά τους οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Παρασκευής επικρίνουν την αντιπολίτευση ότι ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει το ISIL, η ίδια ψήφισε κατά της διεξαγωγής επιχειρήσεων για την καταπολέμησή του, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως «αντιφατική».

Οι αμερικανοί

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, κ. Jean Psaki, χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας ενώ πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα μεταβεί σύντομα στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει την στρατιωτική συνεισφορά της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό.Από την άλλη αναφέρεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ήδη έτοιμο σχέδιο επέμβασης, σε περίπτωση που το ISIL επιτεθεί στον Τάφο του Σουλεϊμάν Σάχ, στη Συρία.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η τουρκική κυβέρνηση εξουσιοδοτείται να διεξάγει επιχειρήσεις εκτός συνόρων για τους παρακάτω 5 λόγους:
• 1.Τρομοκρατικές απειλές και κάθε είδους απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας
• 2.Η εξουδετέρωση των επιθέσεων που διεξάγουν τρομοκρατικές οργανώσεις που εδρεύουν στη Συρία και στο Ιράκ
• 3.Πιθανοί κίνδυνοι όπως το κύμα προσφύγων
• 4.Η προστασία των τουρκικών συμφερόντων
• 5.Η εξουδετέρωση καταστάσεων που θα μπορούσαν να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη:

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο – Πρόκληση Τούρκων απάντηση Λευκωσίας

Λογοκρισία στην Τουρκία – Απαγόρευσαν και το σήριαλ Homeland!!!


Ο Ερντογάν απαιτεί συγνώμη από τις ΗΠΑ για τις αλήθειες που ειπώθηκαν για τους τζιχαντιστές