«Πυρά» Τσαβούσογλου κατά ΕΕ: «Μας θυμούνται μόνο σε περιόδους κρίσεις» – Τι είπε για Αίγυπτο και Ισραήλ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να υπάρξει μέχρι την άνοιξη μια «ξεκάθαρη εικόνα» στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που βομβαρδισμοί και συγκρούσεις μαίνονται και το Κρεμλίνο δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις.

«Τώρα η Ουκρανία προχωρά στο πεδίο, ανακαταλαμβάνοντας ορισμένα από τα κατεχόμενα εδάφη της. Αλλά η Ρωσία ανταποδίδει στοχεύοντας σκόπιμα μη στρατιωτικές υποδομές. Έτσι η ζωή γίνεται δύσκολη ιδιαίτερα για τους Ουκρανούς, και για όλους εμάς», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Ρώμη.

«Νομίζω ότι πριν από την άνοιξη θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κατάπαυση του πυρός ή την εκεχειρία ή το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά δεν θα τα παρατήσουμε. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τι είπε για Αίγυπτο και Ισραήλ

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και στην ασφάλεια της Ευρώπης, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα του υπήρξε ο κύριος παράγοντας στο ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Είμαστε ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πολεμάμε ενεργά ενάντια στο Daesh», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «εξάλειψε περισσότερους από 4.500 τρομοκράτες».

Ωστόσο, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσεγγίζει μόνο την Τουρκία «όποτε υπάρχει μεταναστευτική κρίση». «Ελπίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαίοι φίλοι να καταλάβουν τη σημασία της Τουρκίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά γενικά», είπε.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες εξομάλυνσης της Τουρκίας με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ο Τσαβούσογλου σημείωσε τη σημασία της ομαλοποίησης με το Ισραήλ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτές προσπάθειες δεν θα αλλάξουν την στάση της Άγκυρας στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Για την Αίγυπτο, τόνισε: «Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για την περιοχή της Μεσογείου και για τον μουσουλμανικό κόσμο, για την Αφρική, για όλους εμάς. Η περιοχή μας χρειάζεται μια ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες από: Daily Sabah / ΑΠΕ – ΜΠΕ