Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα: «Προσέξτε με τους Patriot»

Tην ανησυχία της Mόσχας να μην παρασυρθεί το ΝΑΤΟ σε μια πρόκληση στη Συρία με τα  Patriot που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία εξέφρασε ο  πρεσβευτής της Ρωσίας στην Άγκυρα  Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι στο πλαίσιο συνέντευξής του ενόψει της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Ιβανόφσκι ξεκαθάρισε ότι το θέμα των αντιαεροπορικών  Patriot θα βρίσκεται στον χαρτοφύλακα του Πούτιν κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία!

«Θέλουμε από τους εταίρους μας να εξηγήσουν λεπτομερώς τη στάση τους σε σχέση με το θέμα», είπε ο Ρώσος πρέσβης, όπως  μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση ΤΡΤ, σημειώνοντας παράλληλα ότι κανείς δεν μπορεί να ανακατευτεί στο δικαίωμα της Τουρκία να παίρνει μέτρα για την ασφάλεια της, εξέφρασε όμως την ανησυχία της χώρας του να μην παρασυρθεί το ΝΑΤΟ σε μια πρόκληση στη Συρία.Θέση που αναμένεται να διατυπώσει ο κ Πο΄ύτιν και στην Αγκυρα αλλά και σε άλλα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή πρεσβευτής της Ρωσίας είπε - σύμφωνα με την  Haber Türk - ότι στο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Μόσχα-Δαμασκός και το οποίο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Άγκυρα από τουρκικά F-16 υπήρχαν ανταλλακτικά αντιαεροπορικού ραντάρ που ανήκαν εξ ολοκλήρου στη Συρία.Η εφημερίδα με τον  με τον τίτλο «Ελάττωμα το ότι δεν ενημερώσαμε» γράφει για το ζήτημα ότι ο Πρέσβης σημείωσε ότι »δεν έγινε καμιά ενημέρωση σχετικά με το φορτίο. Για αυτό δημιουργήθηκε και η παρεξήγηση. Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Η Ρωσία έχει δίκαιοι, διότι το φορτίο του αεροπλάνο δεν προκαλούσε κίνδυνο ασφάλειας στους επιβάτες. Από την άλλη και η Τουρκία έχει δίκιο, διότι έπρεπε να ενημερωθεί εάν το φορτίο του αεροσκάφους ήταν πολιτικό ή είχε διπλό σκοπό».
«Να κλείσει πια το θέμα», είπε ο Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διμερών σχέσεων που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Πούτιν.«Μπορεί να μην ταιριάζουν ακριβώς τα συμφέροντα μας στα διεθνή θέματα αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα συμφέροντα των διμερών μας σχέσεων», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής κατα το τουρκικό κανάλι