S-400 στην Τουρκία: Ο Ερντογάν «τρέχει» την διαδικασία παραλαβής πριν τον Ιούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως «βιάζετα騻 να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας, νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία των δύο πλευρών έκανε λόγο για παράδοση στα μέσα Ιουλίου του 2019, ενώ υπενθυμίζεται πως η φιλοκυβερνητική Yeni Safak είχε αναφέρει πως ήδη κάποια «κομμάτια» είχαν φτάσει στην Τουρκία.

Η παράδοση των συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος θέλει αυτό να γίνει νωρίτερα, όπως γράφει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah.

Η συμφωνία που έκλεισε η Άγκυρα με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού συστήματος έχει αναζωπυρώσει την ένταση στη σχέση της με τον Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αμερικανοί Γερουσιαστές απειλούν την Άγκυρα με βαριές κυρώσεις

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές των ΗΠΑ εξέδωσαν μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία στην οποία αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια της για τους ρωσικούς S-400 αλλιώς να αποχαιρετήσει τα μαχητικά F35.

«Δεν θα έχουν και τα δύο», δήλωσαν οι γερουσιαστές σε ένα νέο δημοσίευμα των New York Times , το οποίο αποτελέι ένα άμεσο μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όπου δήλωσε ότι θα προχωρήσει με τη συμφωνία των S-400.

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από μας να το εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι ως κυρίαρχη χώρα η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί ξένη παρέμβαση.

Αν συμβεί αυτό, προειδοποιεί η ομάδα των δύο ηγετών της Γερουσίας, ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει «βαριές συνέπειες για τη χώρα του στον κόσμο, τη σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

«Οι κυρώσεις» συνέχισαν, «θα πλήξουν πολύ άσχημα την τουρκική οικονομία με πολύ σημαντικές συνέπειες στην διεθνή αγορά αλλά και στις εξωτερικές επενδύσεις στη χώρα καθώς και στους τομείς της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας»

Προσέθεσαν επίσης ότι «Η Άγκυρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και οι δε θα πραγματοποιηθούν ποτέ οι παραδόσεις των μαχητικών στην Τουρκία καθώς και των εξαρτημάτων τους»

Τόνισαν πάντως και ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συμμορφωθεί και ακυρώσει την παραγγελία των S-400, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προστατέψουν την Άγκυρα από την οργή της Ρωσίας για την εξέλιξη αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Washington Examiner