S-400 στην Τουρκία: Σήμερα η πρώτη δοκιμή τους κόντρα στα F-16

Η «ημέρα της κρίσης» για τους S-400 έφτασε στην Τουρκία: Σήμερα θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα κόντρα σε αμερικανικά αεροσκάφη.

Βέβαια η Άγκυρα θα επιθυμούσε οι S-400 να δοκιμάζονταν απέναντι στα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, που θεωρητικά θα είχαν επίσης αυτό τον μήνα παραδοθεί στην Τουρκία. Όμως ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο «τρόμαξε» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που – αμέσως μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων από τον Ερντογάν – απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35 την γειτονική χώρα. Βέβαια απείλησαν και με κυρώσεις, που προς το παρόν αποδείχθηκαν πομφόλυγες.

Έτσι σήμερα οι S-400 θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα τουρκικά F-16. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Sigmalive στην Κωνσταντινούπολη, η νομαρχία της τουρκικής πρωτεύουσας με επίσημη ανακοίνωσή της γνωστοποιεί στους κατοίκους ότι αεροσκάφη F-16 και άλλου τύπου μαχητικά θα εκτελέσουν σήμερα και αύριο δοκιμαστικές πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τον εναέριο χώρο της Άγκυρας, καθώς, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Τα F-16 θα προσεγγίσουν συστοιχίες των S-400, που βρίσκονται στη βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα, προκειμένου να δοκιμαστεί το ραντάρ και η δυνατότητα ανίχνευσης του αντιαεροπορικού συστήματος.
Η νομαρχία της Άγκυρας προέβη στην ανακοίνωση αυτή για να μην πανικοβληθούν οι πολίτες με τις χαμηλές πτήσεις των F-16.

Πηγή: Με πληροφορίες από Sigmalive