S-400 στην Τουρκία: «Αιχμές» Ακάρ για την παράδοσή τους και για τα F-35

Το «καυτό» θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον αλλά παράλληλα να είναι και το χοντρό «αγκάθι» ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα, με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να αφήνει «αιχμές» για την πορεία της συμφωνίας αλλά και την παράδοση του πυραυλικού συστήματος στην χώρα.

Ο Χουλουσί Ακάρ, παρόλο που εξέφρασε την «ευχή» του να μην προκληθεί θερμό επεισόδιο και κατ’επέκταση πολεμική σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο, εντούτοις ήταν κατηγορηματικός τόσο για την απόκτηση των S-400 όσο και για την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολίασε τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση των S-400 στην Τουρκία, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση από τη συμφωνία με τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σαφώς πότε θα παραδοθούν τα πυραυλικά συστήματα στην Τουρκία.

Ο ίδιος είπε πως: «γύρω μας υπάρχουν χώρες, που διαθέτουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Παίρνουμε ορισμένα συστήματα για την ασφάλεια των 82 εκατομμυρίων πολιτών μας. Ένα από αυτά είναι και αντι-αεροπορικό σύστημα.

Καταλήξαμε στους S-400, μετά από μία σειρά διαδικασιών. Δεν αποφασίστηκαν ξαφνικά. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί στην Τουρκία, οι υπουργοί έθεσαν κάποια κριτήρια. Και με βάση αυτά τα κριτήρια κινηθήκαμε, δηλαδή να υπάρχει μεταφορά τεχνολογίας, συμπαραγωγή και εξαγωγή.

Η συμφωνία των S-400 υπογράφηκε και αυτή η συμφωνία έκλεισε. Ο πρόεδρός μας το έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές. Η κοινή μας γνώμη πρέπει να το γνωρίζει αυτό.

Το…ζήτημα με τον χρόνο παράδοσης των S-400 στην Τουρκία

Όσον αφορά στο χρόνο παράδοσης των S-400, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, δίχως να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Ερντογάν, για ενδεχόμενη παράδοση των S-400 πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Ο Ακάρ είπε χαρακτηριστικά πως: «Τον Ιούνιο μπορεί να μην προλάβουν, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν. Η διαδικασία ξεκίνησε. Όταν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι διαδικασίες για τη μεταφορά και για κάποια τεχνικά ζητήματα που συζητούνται, όταν τακτοποιηθούν όλα τα θέματα, τότε θα αρχίσει η μεταφορά τους».

Ως προς το «τελεσίγραφο» των Αμερικανών για την ακύρωση της συμφωνίας αγοράς των ρωσικών πυραύλων, ο Ακάρ κατηγορηματικά διέψευσε τα παραπάνω λέγοντας ότι: «Όχι, τέτοια προθεσμία δεν υπάρχει! Σε εμάς δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε με τρόπο κατηγορηματικό.

Ωστόσο στο ζήτημα αυτό συνδέεται και η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να λέει ότι είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για μια κοινή λύση, τονίζοντας πως ακόμα υπάρχει στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο αγοράς του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot.

Τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 και οι…εναλλακτικές

Ως προς τα παραπάνω ο Ακάρ δήλωσε πως : «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τη συμβατότητα των S-400 με το σύστημα των F-35. Εμείς λέμε ότι μπορούν να συνυπάρχουν. Ας το δούμε, ας το συζητήσουμε μέσω μίας ομάδας εργασίας, μέσω του ΝΑΤΟ, μέσω διμερών επαφών.

Το έχουμε ανάγκη αυτό το σύστημα. Με τους Αμερικανούς φίλους και συμμάχους μας συνεχίζουμε τις συνομιλίες. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί μας εξετάζουν λεπτομερώς την τελευταία πρόταση των Αμερικανών (για τους Patriot).

Οκτώβριο με Νοέμβριο θα δώσουν μία απάντηση. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η δουλειά, θα επεκταθούμε και σε άλλες», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα ακόμη και της περαιτέρω αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση όμως που η Τουρκία αντιμετωπίσει πρόβλημα με το πρόγραμμα των F-35, κάτι που θα τους οδηγούσε στην εναλλακτική των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-57, ο Ακάρ ήταν ευθύς: «Ας μη μιλάμε υποθετικά. Εμείς συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας.

Έχουμε πληρώσει ό,τι χρειαζόταν για τα F-35. Αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 4 F-35. Εξάλλου, 4 πιλότοι μας συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, ενώ εκατοντάδες αξιωματικοί μας έχουν εκπαιδευτεί και έχουν επιστρέψει. Αλλά και η κατασκευή των χώρων που θα τοποθετηθούν τα F-35 στη Μαλάτια προχωρά. Όλα συνεχίζονται κανονικά».

Πηγή: Sigmalive