S-400: Τα «Ανατολίτικα παζάρια» της Τουρκίας και η «ντρίπλα» Τσαβούσογλου από το ελληνικό έδαφος

Η Τουρκία πρόκειται να στείλει πίσω στη Ρωσία τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που βοηθούν στη λειτουργία των S-400, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος.

Η σχετική ανακοίνωση ήρθε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σε απάντηση ερώτησης που τέθηκε από την κρατική τηλεόραση TRT, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες δεν θα παραμείνουν στην Τουρκία και ότι το S-400 θα είναι υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο.

«Οι S-400 θα είναι υπό τον έλεγχό μας 100%. Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν θα παραμείνουν στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου από την Αθήνα.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να κάνει συμβιβασμούς με την Ουάσιγκτον σχετικά με μια βασική διαφωνία, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών.

Δείτε επίσης Προειδοποίηση – σοκ: «Ανάλογη της αγοράς των S-400 η μεταφορά Τουρκικών επιθετικών drones στα Κατεχόμενα»

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αν και οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες θα σταλούν πίσω στη Ρωσία, η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τους S-400, η αγορά των οποίων το 2017 κόστισε στην Άγκυρα περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε κλήσεις από άλλη χώρα να μην χρησιμοποιηθούν», είπε ακόμη ο Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν πρόκειται να σταματήσει πλήρως τη διαμάχη για τους S-400. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της με τη Ρωσία, η Τουρκία πρόκειται να αποκτήσει τέσσερις συστοιχίες S-400, αλλά η Ουάσιγκτον ωθεί την Τουρκία να τερματίσει όλες τις μελλοντικές παραδόσεις του συστήματος.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση «πρόσωπο με πρόσωπο» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 προκάλεσε σοβαρή ρήξη στις σχέσεις της με τον μεγαλύτερο σύμμαχό της. Η Ουάσιγκτον απάντησε με εκτοπισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τερμάτισε τη συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών στη βιομηχανική παραγωγή ανταλλακτικών για το τζετ. Πριν από την κίνηση αυτή, ο τουρκικός στρατός σχεδίαζε να αποκτήσει 120 F-35.

Δείτε ακόμη S-400: Οι ΗΠΑ προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία – Άγριο «πέσιμο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι οι Ρώσοι τεχνικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το S-400 για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το F-35 λειτουργώντας παράλληλα με αυτό, στο πλαίσιο ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας και του κύριου οργανισμού προμηθειών της μετά το πρώτο επιχειρησιακό τεστ των S-400 τον Οκτώβριο του 2020. Πριν από αυτό το τεστ, υπήρχε μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας όπου οι κυρώσεις θα αποφεύγονταν εάν οι S-400 παρέμεναν αποθηκευμένοι.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του υπερασπίστηκαν επιθετικά την αγορά από τη Ρωσία ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα μετά την επιβολή των κυρώσεων πέρυσι, αλλά διατήρησε τις ελπίδες να φτάσει σε μέση λύση με την κυβέρνηση Μπάιντεν που θα προέβλεπε την άρση των κυρώσεων, αλλά και την διατήρηση των S-400.

Ο Τσαβούσογλου με τις δηλώσεις του της Δευτέρας αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή τη θέση.

Μένει να φανεί τι θα πουν οι συνομιλητές των Ερντογάν και Τσαβούσογλου, δηλαδή ο Τζο Μπάιντεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το προσεχές διάστημα.

Πηγή: Ahvalnews