S-400: Θα υπάρξουν κυρώσεις, επιμένει ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία

Με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ στέλνουν το μήνυμα στην Τουρκία πως εννοούν όσα λένε για την προμήθεια των S-400: Ρωσικοί πύραυλοι και αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι επιλογές που συγκρούονται και δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των Αμερικανικών προειδοποιήσεων ήταν ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κατά τη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του, ο αμερικανός διπλωμάτης δεν ήταν διόλου… διπλωματικός: Αν η Άγκυρα επιμείνει μέχρι τέλους στην αγορά των S-400 όχι μόνο θα σταματήσει το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, αλλά η Τουρκία κινδυνεύει να ενταχθεί στους «εχθρούς της Αμερικής», στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Ο υποψήφιος πρέσβης επανέλαβε την φράση που είχε διατυπώσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει: θέλει να παραμείνει ένας κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης κάνοντας απερίσκεπτες επιλογές που υπονομεύουν τη συμμαχία μας».

Πηγή: Με πληροφορίες από sigmalive.com