S-400: Η «ώρα μηδέν» στο ραντεβού Πούτιν – Ερντογάν

Στη Μόσχα θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανώ θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Θεωρείται βέβαιο πως κύριο «μενού» στις συναντήσεις αυτές θα είναι η προμήθεια των S-400, αλλά και η κατάσταση στη Συρία.

Η Τουρκική πλευρά διαμηνύει προς κάθε πλευρά πως η αγορά των S-400 είναι ειλημμένη απόφαση. Μάλιστα και σήμερα ο Ερντογάν δήλωσε πως οι παραδόσεις των S-400 θα αρχίσουν τον ερχόμενο Ιούλιο.
Όμως το ίδιο ηχηρή είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θεωρούν «αιτία πολέμου» την «συνύπαρξη» των S-400 με τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι όλα τα σενάρια: Από το «πάγωμα» της πώλησης των F-35 στην Άγκυρα -κάτι που θα έπληττε την αμυντική της βιομηχανία, καθώς η Τουρκία θα ήταν συμπαραγωγός χώρα- μέχρι και το «ακραίο» μέτρο της «αποβολής» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ φέρονται αποφασισμένες να «τραβήξουν το σκοινί». Μάλιστα -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- την θέση αυτή γνωστοποίησαν και στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική.

Μένει να αποδειχθεί ποιά θα είναι η στάση ή και η αντίδραση του «πληγωμένου» μετά τις πρόσφατες εκλογές Ερντογάν.