S-400: Με την τανάλια των F-35 σπάνε οι ΗΠΑ τον τσαμπουκά της Άγκυρας

Μετά το διπλό στραπάτσο του Χουλουσί Ακάρ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο, πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Λευκό Παλάτι, και οι πονοκέφαλοι για τον ένοικό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ανατολίτικο παζάρι του Σουλτάνου φαίνεται πως δεν έχει άλλες κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση εκείνη που περιμένει με ανοιχτές αγκάλες είναι η Μόσχα, παρότι η ρωσική αρκούδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτό το πεδίο οι προβλέψεις Ρώσων αναλυτών είναι ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Άγκυρας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης για τα F-35.

Άλλωστε τα stealth μαχητικά θεωρούνται η τανάλια με τις οποίες οι ΗΠΑ, θεωρείται, ότι επιδιώκουν να σπάσουν τον τσαμπουκά του Σουλτάνου. Το πλήγμα άλλωστε για την τουρκική πολεμική μηχανή θα είναι σημαντικό. Ο καθηγητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών Σεργκέι Σουντακόφ, από την πλευρά του όμως βλέπει ότι οι S-400, θεωρούνται εξίσου σημαντικοί για την φαρέτρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένα χαρτί που εν πολλοίς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύσκολα θα “κάψει”.

Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε στο Russia Today, στη ζυγαριά της ισχύος, οι S-400 υπερτερούν έναντι των F-35 καθώς κατά τις συγκριτικές αναλύσεις, προκύπτει ότι παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία ενάντια σε πυραύλους και σε κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα.

Όπως πρόσθεσε ο Σουντακόφ: “Τα χαρακτηριζόμενα ως αόρατα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά F-35 που δύνανται να εισέλθουν στα εχθρικά εδάφη χωρίς να γίνουν αντιληπτά, απέναντι στους S-400 είναι ανήμπορα. Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Τουρκία τα F-35, θα εφαρμόσουν κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω των S-400”

Σύμφωνα δε με τον Βλαντιμίρ Μπατγιούκ-πρόεδρο του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, το συγκεκριμένο βήμα είναι θεμελιώδες για την Τουρκία για την ανεξάρτητη πορεία που οι διαπρύσιοι κηρυκες του Σουλτάνου, διαμηνύουν ότι χαράξει έναντι των ΗΠΑ. Δήλωσε πως “Η Τουρκία συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την ανεξάρτητη έναντι των ΗΠΑ πολιτική της έκανε μια επανάσταση. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το αποτυχημένο πραξικόπημα και η απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα σημείο καμπής. Όλοι αντιλήφθηκαν πως πίσω από αυτή την απόπειρα βρισκόταν οι ΗΠΑ. Τέτοιου είδους πράγματα ούτε ξεχνιούνται ούτε συγχωρούνται”