Σάλος στην Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες και η Στατιστική Αρχή «ξέφυγαν» από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο Χακάν Φιντάν με τον Χουλουσί Ακάρ.

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sozcu και της Ahval, οι οποίες πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας (MIT) και η επίσημη Στατιστική Αρχή (TurkStat) δεν παρέδωσαν εκθέσεις οικονομικής δραστηριότητας για το έτος 2021 στο τουρκικό Ελεγκτικό Συνέδριο, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Και αυτό, διότι η MIT και η TurkStat ήταν δύο από τους συνολικά 17 δημόσιους φορείς, που «αδιαφόρησαν» και «ξέφυγαν» από τον έλεγχο των τουρκικών αρχών, ενώ μάλιστα έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική τα τελευταία χρόνια, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης επιρροής του Προέδρου Ερντογάν στην λειτουργία τους και στην έλλειψη διαφάνειας που έχει προκύψει.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (αριστερά), ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν (κέντρο) και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (δεξιά).

Από την μία, η τουρκική αντιπολίτευση έχει επισημάνει ότι η Στατιστική Αρχή της Τουρκίας «πειράζει» τους αριθμούς και δεν δίνει στην δημοσιότητα τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα για την κατάσταση και την πορεία της τουρκικής οικονομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πληθωρισμό, ενώ για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, η Sozcu τονίζει ότι το 2020 ξεπέρασε τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό της κατά περίπου 250 εκατομμύρια λίρες.

Επίσης, το 2021 η MIT έλαβε χρηματοδότηση 300 εκατομμύρια λίρες από τον επενδυτικό προϋπολογισμό της τουρκικής προεδρίας και τελικά πραγματοποίησε δαπάνες ύψους 631 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Deutsche Welle. Τον περασμένο Ιανουάριο, δημοσίευμα της DW ανέφερε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν 825 εκατομμύρια λίρες από τον επενδυτικό προϋπολογισμό της Προεδρίας στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος 2022 που υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φωτογραφίες Reuters