Σε υπηρεσία τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ

Το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι τα εθνικά επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ άρχισαν να χρησιμοποιούνται στο πεδίο καταπολέμησης κατά της τρομοκρατίας.
Τα Τουρκικά ελικόπτερα πραγματοποιήσαν για πρώτη φορά πτήση στις 25 Απριλίου στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας προκειμένου να υπηρετήσουν στο αρχηγείο επιχειρήσεων του Σίιρτ.

Τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα υπηρετήσουν εκτός από το Σίιρτ στις περιοχές Σίρνακ, Χακκάρι και Βαν. Ο Τούρκος Πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν κατά την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός είχε πει τα εξής σχετικά με το σχέδιο: «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για όλους μας. Είναι ένα ιστορικό βήμα. Είναι υπερηφάνεια για τη χώρα και το έθνος μας».

 Δύο ελικόπετρα τύπου ATAK πραγματοποιησαν για πρώτη φορά πήση στις 25 Απριλίου στη νοτιοανατολική επαρχία Σιίρτ για να ενταχθούν στην τρίτη Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικου Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, χθες, 4 Μαΐου. “Τα ΑΤΑΚ ελικόπτερα έχουν αρχίσει να υπηρετούν σε ζώνες όπου διεξάγονται αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, για πρώτη φορά. Ξεκινώντας από το Μάιο του 2015, αυτά τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν επίσης στις περιοχές Σιρνάκ, Χακάρι και Βαν», δήλωσε το Τουρκικο Γενικό Επιτελείο.

Tο πρώτο από τα τρία επιθετικά ελικόπτερα, που κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου στη γειτονική χώρα με τη συνεργασία της ιταλικής AgustaWestland και της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ), παραδώθηκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τον Ιουνιο του 2014.

Όπως αναφέρει η τουρκικη εφημερίδα Hurriyet μετά την ανάπτυξη των ελικοπτέρων ακολούθησε αιματηρή σύγκρουση, που έλαβε χώρα στην ανατολική επαρχία της Ανατολίας, Agri τον Απρίλιο. Στη σύγκρουση έχασαν την ζωή τους πέντε μαχητές του κουρδικου PKK και τέσσερεις τουρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η σύγκρουση ήταν μια σπάνια παραβίαση της μεχρι τότε διετούς κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή – Hurriyet/Φωτο –
CİHAΝ
Απόδοση/Μετάφραση – OnAlert