OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, οι εκλογές και η πίεση στον Ερντογάν

07/02/2023 - 13:44
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο σεισμός που «χτύπησε» την Τουρκία χθες Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, καθώς και οι μετέπειτα σεισμικές δονήσεις που συνεχίστηκαν μέχρι και σήμερα, έχουν προκαλέσει μια ανείπωτη τραγωδία δίχως ιστορικό προηγούμενο στην γειτονική μας χώρα, με το νεότερο απολογισμό των τουρκικών αρχών να αναφέρει τουλάχιστον 3.419 νεκρούς, ενώ την ίδια στιγμή και η Συρία «μετράει» πληγές και χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες της.

Οι σεισμοί των 7,8 και 7,7 βαθμών Ρίχτερ που «λύγισαν» τη νοτιοανατολική Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε περιοχές με σημείο αναφοράς την επαρχία του Γκιαζαντέπ αλλά και περιοχές όπως το Χατάι, όπου βρίσκεται η ελληνική αποστολή με στελέχη της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό, το Οσμανίγιε, το Αντιγιαμάν, την Μαλάτια, την Σανλιούρφα, τα Άδανα, το Ντιγιαρμπακίρ, το Κιλίς αλλά και το Καχραμάνμαρα.

Ο κρατικός μηχανισμός και οι κατασκευαστές – φίλοι του Ερντογάν

Ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα κτίρια που κατέρρευσαν είχαν χαρακτηριστεί ως «αντισεισμικά», όπως για παράδειγμα στη Μαλάτια, μια εκ των περιοχών, που έχουν υποστει τρομακτικές καταστροφές όπου διαμερίσματα που πωλούνται έναντι 150.000 ευρώ εμφανίζονται ότι πληρούν τις προδιαγραφές για να αντέχουν στους σεισμούς.

Και ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των εγκλωβισμένων και των αγνοούμενων ανθρώπων συνεχίζονται αδιάκοπα, με τη συμμετοχή αποστολών από τρίτα κράτη με αρκετούς εθελοντές, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζει αυτή την τρομακτική φυσική καταστροφή, όπως φαίνεται στις αντιδράσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφορικά με την επιχειρησιακή ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας.

Τα πυρά στρέφονται και κατά του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε ότι ο "2ος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ" συνδράμει με 3.500 στρατιώτες όσους είχε στείλει η Τουρκική Αστυνομία στο Κατάρ για το Μουντιάλ. "Τόσο λίγο κοστίζουν οι ζωές μας"; https://t.co/wX5nc8gXOj

— e-Αmyna (@e_amyna) February 6, 2023

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε λίγους μήνες, καθώς η τουρκική αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία προεκλογικά, κάτι που έχει κάνει ήδη σε ένα βαθμό με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία, οι οποίες όχι μόνο έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά ακόμα έχουν κερδίσει μεγάλα «συμβόλαια» για την κατασκευή των περίφημων εργατικών κατοικιών και συγκροτημάτων και είναι αρκετά πιθανό ότι θα βρεθούν «στο στόχαστρο» του «Τραπεζιού των 6».

Με το «βλέμμα» στις εκλογές

Ακόμα, ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το πως οι ψηφοφόροι από τις πληγείσες περιοχές θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Με εξαίρεση το Ντιγιαρμπακίρ, το οποίο αποτελεί «προπύργιο» των Κούρδων και του HDP, οι υπόλοιπες πόλεις και επαρχίες που αναφέραμε, είχαν υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης στις γενικές εκλογές του 2018, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θα διαχειριστεί και θα αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κατάσταση, θα αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Μέχρι στιγμής, τα δείγματα δεν είναι τόσο θετικά, ενώ οι συνέπειες του σεισμού θα είναι και άλλες:

  • η εσωτερική μετανάστευση των ανθρώπων που έχασαν όχι μόνο τα σπίτια και τις περιουσίες τους αλλά και τις δουλειές τους,
  • η συνακόλουθη αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας,
  • η πιθανή αύξηση μεταναστευτικών ροών από την γειτονική Συρία, που βιώνει εξίσου μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στα βόρεια σύνορά της με την Τουρκία.

Και όλα αυτά, ενώ η τουρκική οικονομία και η λίρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Συνεπώς, είναι αναμενόμενο ότι η εν λόγω φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τον τουρκικό λαό, θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική αντιπολίτευση για να «χτυπήσει» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο χρόνος «μετράει αντίστροφα» για τις εκλογές στις 14 Μαΐου 2023, με την προεκλογική εκστρατεία τους επόμενους μήνες να κορυφώνεται.

Φωτογραφίες: Reuters και U.S Geological Survey

Tags: AKPHDPΓΚΙΑΖΑΝΤΕΠΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΚΟΥΡΔΟΙΝΕΚΡΟΙΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Φιντάν για σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ: Πολύ ριψοκίνδυνες οι πολιτικές της Αθήνας – Μπορεί να φέρουν τον πόλεμο

13/04/2026 - 12:57
Γαλάζια Πατρίδα
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Γαλάζια Πατρίδα 2026»: Με 120 πλοία και 50 αεροσκάφη ολοκληρώθηκε η μεγάλη τουρκική άσκηση [vids]

10/04/2026 - 16:03
SAMP/T
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T: Η Τουρκία συζητά με την Ιταλία την αγορά και συμπαραγωγή του αντιπυραυλικού συστήματος

08/04/2026 - 13:22

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Συννεφιά, τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη

Σαν σήμερα: Το 1986 περίπου εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν περιοχές της Λιβύης

Τραμπ: Το Ιράν μας κάλεσε και πάλι, θέλει διακαώς συμφωνία – Τα πυρηνικά η κύρια διαφωνία μας

Κίνα: «Απόλυτη προτεραιότητα» για το Πεκίνο η διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Η Τουρκία προκαλεί ξανά στο Αιγαίο με 4 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Τραμπ: Όποιο ιρανικό σκάφος πλησιάσει την ζώνη αποκλεισμού θα εξολοθρευθεί

Πέτερ Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

Στενά του Ορμούζ: Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι ΗΠΑ

Top News

Αλεξάνδρα Νίκα: Οι φωτογραφίες με τη φουσκωμένη της κοιλίτσα και με τον γιο της, Βασίλη

Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Η πασχαλινή τους εξόρμηση στην Κρήτη και οι ηλιοθεραπείες στην παραλία

Άντζελα Δημητρίου: Η άγνωστη ιστορία γνωριμίας με τον Στηβ Κακέτση - Της είχε πει «θέλω να μιλήσουμε για να σε πάρω στο μαγαζί»

Άρης Μουγκοπέτρος: Το πρώτο μήνυμα του καλλιτέχνη μετά το βίντεο που έπαιζε κλαρίνο - «Μίλησε η ψυχή μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert