Σεισμός στην Τουρκία: Ζευγάρι Ελλήνων αγνοείται στην Αντιόχεια – Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι νεκροί

Διπλωματικές πηγές, κατόπιν πληροφοριών για Έλληνες αγνοούμενους την επαύριο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, αναφέρουν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευθύς μόλις περιήλθε σε γνώση της η σχετική πληροφορία, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές αρχές και τα σωστικά συνεργεία. Τέλος, διαβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

Μέχρι στιγμής, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία, αλλά – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ελληνικές αρχές στην Τουρκία – αγνοούνται δύο άτομα, συριακής καταγωγής, που έχουν ελληνικά διαβατήρια.

Η ανταποκρίτρια του Ant1, Άννα Ανδρέου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μόλις ενημερωθήκαμε ότι κάτω από τα χαλάσματα είναι και ένας Έλληνας πολίτης. Είναι παντρεμένος με ορθόδοξη Συριακής καταγωγής και βρίσκονται δίπλα στο κτίριο που είναι απέναντί μου. Όπως με ενημέρωσε ο γαμπρός του ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του ζευγαριού, είναι από την πρώτη μέρα κάτω από τα χαλάσματα. Τις πρώτες ημέρες άκουγαν και τις φωνές τους αλλά δεν μπορούσαν να τους βγάλουν. Τώρα δεν ακούνε τίποτα. Έχουν επικοινωνήσει και με το ελληνικό προξενείο και ζήτησαν βοήθεια. Περιμένουν βοήθεια από την ελληνική ομάδα που είναι εδώ. Κάνει δραματική έκκληση ο γαμπρός του στους διασώστες».


Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα σε Τουρκία και Συρία

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, εξέφρασε από την Παραγουάη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Σε συνέχεια της πρωτοφανούς ανθρώπινης τραγωδίας από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία και προκειμένου παρασχεθεί κάθε δυνατή συνδρομή προς τις πληγείσες περιοχές, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται αφορούν ενδεικτικά σε:

– ρουχισμό για ενήλικες, ανήλικους και βρέφη

– κουβέρτες

– φαρμακευτικά υλικά

– κρεβάτια

– σκηνές

– τρόφιμα μακράς διαρκείας

Για τον πλήρη κατάλογο των ειδών πρώτης ανάγκης επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https://hellenicaid.mfa.gr/

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.: 210 368 4035, 210 368 4407

email: aid@mfa.gr

Επίσης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για κάθε αναγκαία συνδρομή σε Έλληνες πολίτες στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters