Τα σενάρια κόντρας Ερντογάν-Aρίντς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά τις δημόσιες κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Αρίντς προς τον τούρκο πρωθυπουργό, φέρνει στη δημοσιότητα διάφορα σενάρια για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία.
Τα δυο σενάρια «μικρής πιθανότητας», θέλουν τον Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον Αρίντς ή να μεσολαβήσει ο Γκιούλ για να τα βρουν οι δυο άνδρες.
Όμως τα σενάρια που θεωρούνται πιθανά προβλέπουν:
Την παραίτηση του Αρίντς από το υπουργείο αλλά τη μη παραίτηση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Άλλο σενάριο αναφέρει πως σε περίπτωση μελλοντικού ανασχηματισμού ο Αρίντς ενδέχεται να ζητήσει την εξαίρεση του.
Το τελευταίο σενάριο αναφέρει επίσης πως ο Αρίντς ενδέχεται να παραμείνει αντιπρόεδρος αλλα να παραδώσει τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου στον άλλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ.

Πάντως στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως ο Ερντογάν είναι ενοχλημένος από την προσέγγιση του Αμντουλάχ Γκιουλ με τον Μπουλέντ Αρίντς. Καθώς οι δυο άνδρες θεωρούν υπεύθυνο τον Ερντογάν για τα γεγονότα του Γκεζί τον Ιούνιο και διαφωνούν με την «επιθετική συντηρητική» πολιτική που ασκεί ο τούρκος πρωθυπουργός.

Θα ιδρύσει νέο Κόμμα ο Φετχουλάχ Γκιουλέν;

Στην Άγκυρα κυκλοφόρησαν σενάρια ίδρυσης νέου πολιτικού Κόμματος από το ισλαμικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στο τάγμα διέψευσαν αυτό το σενάριο χωρίς όμως να αποκλείουν την πιθανότητα ίδρυσης κόμματος από άτομα που βρίσκονται κοντά στο τάγμα!

Στην επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ πριν από λίγους μήνες , ο ίδιος ο Μπουλέντ Αρίντς είχε επισκεφθεί τον Φετχουλάχ Γκιουλέν στο σπίτι του στις ΗΠΑ και είχε ταξιδέψει οδικώς 3 ώρες για να τον επισκεφθεί στο σπίτι του.
O Φετχουλάχ Γκιουλέν από πολλούς θεωρείται ως «το σκοτεινό αφεντικό» της Τουρκίας καθώς οι άνθρωποι του τάγματος του ελέγχουν την δικαστική εξουσία και την αστυνομία. Τώρα άνθρωποι του εισρέουν και στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο ίδιος με χρήματα των ΗΠΑ έχει ως στόχο τη διάδοση του μετριοπαθούς τουρκόφωνου Ισλάμ σε δεκάδες χώρες του κόσμου κυρίως στην Ασία και την Αφρική. 
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κύκλο του Ερντογάν και στον Γκιουλέν. Ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος εξουσιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευθεία και δημόσια αμφισβήτηση Ερντογάν από τον αντιπρόεδρό του!

«Ο χότζας Γκιουλέν κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν»

Ο Ερντογάν κατά του «πνευματικού» του!