Συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν σήμερα

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το απόγευμα στις 4:45 μ.μ ώρα Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Ο τούρκος πρωθυπουργός ήδη από χθες βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα και προετοιμάζεται για τη συνάντηση. Η συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. όμως θεωρείται σίγουρο πως θα αργήσει καθώς οι δυο άνδρες έχουν πολλά και σημαντικά θέματα για να συζητήσουν.

Βασικό θέμα είναι οι εξελίξει στη Συρία. Η Άγκυρα που ζητά την άμεση ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ όμως διαπιστώνει πως ο ηγέτης της Συρίας είναι αποφασισμένος για να μείνει. Γι’αυτό ο Ερντογάν θα ζητήσει πιο σκληρά μέτρα όπως την δημιουργία ¨ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Συρία για να προστατευθούν οι αντάρτες.

Άλλο σημαντικό θέμα είναι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ηδη μεσολαβήσει και ο Νετανγιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν για την επίθεση των ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μάρμαρα ανοιχτά της Γάζας. Όμως οι ΗΠΑ απαιτούν πιο άμεση εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ-Άγκυρας. Ο Ομπάμα θα ζητήσει την ακύρωση της σχεδιαζόμενης για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψης του Ερντογάν στη Γάζα.
Η τουρκική πλευρά θα θέσει το θέμα του Κυπριακού και θα ζητήσει την παρέμβαση των ΗΠΑ για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού καθώς οι γείτονες μας θεωρούν «ευκαιρία» την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί και θεωρούν οι Κυπριακή κυβέρνηση ενδέχεται ν υποχωρήσει σε πολλά θέματα!

Το Κουρδικό και η αποχώρηση των ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ, το θέμα της μεταφοράς του πετρελαίου των Κούρδων του βορείου Ιράκ είναι ένα ενεργειακό θέμα που ενδιαφέρει άμεσα και την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Το Ιράν μια πιθανή επέμβαση του Ισραήλ όπως και η εξέλιξη της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι ένα από τα δύσκολα θέματα της ατζέντας. Καθώς η Άγκυρα ζητά περισσότερες διπλωματικές επαφές με την Τεχεράνη πριν από οποιαδήποτε επέμβαση.
Ο Ερντογάν πάντως θα συζητήσει και τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών θα ζητήσει την άρση κάποιων ποσοστώσεων σε προϊόντα που εξάγει τη Τουρκίας στις ΗΠΑ.
Γι’αυτό ίσως ταξίδεψε στις ΗΠΑ με 100 τούρκους επιχειρηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Τι θα «απαιτήσει», που θα διαφωνήσει με Ομπάμα

Επίσκεψη Eρντογάν στις ΗΠΑ: Θα συναντηθεί με τον «μέντορα του»;