Συμμαχία Ισραήλ – Τουρκίας και Αραβικών κρατών;

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να συμμαχεί με τρεις χώρες του Αραβικού κόσμου και το Ισραήλ εναντίον της Συρίας και να δημιουργεί «τόξο άμυνας».

Η εφημερίδα Sunday Times είχε αποκαλύψει πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Λεβέντ Γκιουμρουκτσού δήλωσε πως «σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο καλούμε την κοινή γνώμη να είναι προσεκτική σε τέτοιες ψευδείς ειδήσεις».

Το σενάριο της εφημερίδας έχει την ονομασία 4+1 και αναφέρει πως στρατιωτικοί από τις χώρες αυτές θα συνεργαστούν στο ίδιο κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για την αποφυγή επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Παράλληλα τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις για τα θύματα της επίθεσης των ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Γιάακοβ Αμιντρορ ανέβαλλε μια ημέρα το ταξίδι του στην Κίνα για να συναντηθεί με τους Τούρκους κι αυτό θεωρείται ως δείγμα της σημασίας που δίνει το Ισραήλ στην Τουρκία. Μετά τη συνάντηση ο Αμιντορ θα ταξιδέψει στο Πεκίνο όπου ήδη βρίσκεται ο Νετανγιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεύτερη συνάντηση Τουρκίας – Ισραήλ για τις αποζημιώσεις