Συνάντηση Κέρι – Νταβούτογλου με «φόντο» τις υποκλοπές

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Συνάντηση με τον Τζον Κέρι είχε ο Αχμέτ Νταβούτογλου με βασικό θέμα συζήτησης τις υποκλοπές των ΗΠΑ.
«Στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε πως ότι περιμένουμε εξηγήσεις. Επί της αρχής πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να σημειώνονται τέτοια γεγονότα» δήλωσε ο τούρκος υπουργό Εξωτερικών.
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στο Μπρουνέϊ με την ευκαιρία συμμετοχής τους στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) .

O Kέρι φαίνεται πως απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το θέμα και δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει πολλές λεπτομέρειες.

Πάντως ο Νταβούτογλου τόνισε πως «οι αξιωματούχοι μας θα είναι σε συνεχή επαφή. Σαν αρχή εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να σημειώνονται τέτοια γεγονότα μεταξύ των χωρών όπως η Τουρκία, η Αμερική και η Ευρώπη. Έχουμε πολύ ξεκάθαρες και ανοιχτές πεποιθήσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση μετά από τις εξηγήσεις που θα κάνουν. Αλλά το θέμα το συζητήσαμε σε φιλικό επίπεδο».
Οι δυο υπουργοί συζήτησαν και σχετικά με τις εξελίξεις για τη Συρία όπως και το Παλαιστινιακό. Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί τη Γάζα τον Μάιο, αργότερα είχε μιλήσει για Ιούνιο και έχει μπει ο Ιούλιος και μέχρι στιγμ΄ςη το ταξίδι αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί .
Οι ΗΠΑ πολλές φορές έχουν ζητήσει από τον τούρκο πρωθυπουργό να αναβάλει το ταξίδι του αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τηλεφώνημα Νταβούτογλου στον Κέρι για τις διαδηλώσεις