Siper: Επιτυχημένη η τελική δοκιμή του τουρκικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Η Τουρκία προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ένταξη του νέου πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας τύπου Siper στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και βρίσκεται ουσιαστικά ένα βήμα πριν τον σκοπό αυτό, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελική δοκιμή των «τουρκικών »S-400» στο Κέντρο Δοκιμών της Σινώπης, σε συνεργασία με την Aselsan και τη Roketsan. πεδίο βολής στο βόρειο τμήμα της Σινώπης.

Ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper έπληξε με ακρίβεια τον στόχο σε μεγάλη εμβέλεια, στο πλαίσιο της τελικής δοκιμής πριν την επιχειρησιακή ανάπτυξη και λειτουργία του. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, το νέο τουρκικό σύστημα αεράμυνας είχε καταρρίψει στόχο σε εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης

Τον περασμένο Μάρτιο ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Aselsan, Χαλούκ Γιοργκούν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Κατασκευάζουμε συστήματα αεράμυνας. Δεν χρειαζόμαστε [τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου] S-300, και τους S-400. Δεν τα έχουμε πλέον ανάγκη, αυτό είναι το καθήκον μας» και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο τουρκικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper, το οποίο αναμένεται να γίνει στο μέλλον το «κλειδί για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας».

Ειδικότερα, ο CEO της Aselsan είχε πει για το σύστημα Siper ότι διαθέτει, μεταξύ άλλων:

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του Siper έχουν αναλάβει οι εταιρείες Aselsan, Roketsan, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και προορίζεται για την προστασία στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών, κυβερνητικών εγκαταστάσεων και υποδομών από εχθρικές επιθέσεις.

Οι πύραυλοι Siper, που στα τουρκικά σημαίνει «τάφρος», αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός του 2023, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι θα γίνει η «εναλλακτική λύση» στα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, η ​​αγορά των οποίων προκάλεσε την τεράστια αντιπαράθεση και τις διαρκείς εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια και την υπονόμευση των στρατηγικών υποδομών του NATO.

Φωτογραφία αρχείου