Στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο «Πορθητής» – Πού το πάει η Άγκυρα;

Λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX των τουρκικών υδρογραφικών υπηρεσιών για σεισμογραφικές έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», η Άγκυρα «χτυπάει» εκ νέου με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτή την φορά δεν πρόκειται ούτε για στρατιωτική άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ούτε για έρευνες αλλά αντιθέτως για γεωτρήσεις, με την Άγκυρα να στέλνει τον γνωστό «Πορθητή» (Fatih), καθιστώντας σαφές πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και «θερμοί».

Ειδικότερα, η NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προβλέπει γεωτρήσεις από το πλοίο Fatih και άλλα δύο συνοδευτικά πλοία, διάρκειας τεσσάρων μηνών από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά οι πληροφορίες της NAVTEX και χάρτες:

TURNHOS N/W : 0560/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 03-05-2019 09:58)TURNHOS N/W : 0560/19
MEDITERRANEAN SEA
DRILLING OPERATIONS, BY FATİH, SIEM KORKUT, SIEM ALTAN AND SIEM SANCAR BETWEEN 03 MAY-03 SEP 19 IN AREA BOUNDED BY;
34 55.32 N – 031 29.25 E
34 55.33 N – 031 31.68 E
34 53.33 N – 031 31.72 E
34 53.30 N – 031 29.28 E

«Η Τουρκία δεν θα σταματήσει εδώ»

Ο Διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης αναφέρει πως η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η Τουρκία δεν θα παραμείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε εξελίξεις και διεργασίες και συμπράξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα Ελλάδος, Κύπρου , Ισραήλ και Αιγύπτου υπό αμερικανική ομπρέλα.

Είναι σαφές πως η Τουρκία θέλει με αυτόν τον τρόπο, να τεστάρει τις ΗΠΑ, αλλά και υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, για να δει τον βαθμό στον οποίο θα παρέχουν υποστήριξη σε Ελλάδα -Κύπρο.

Επίσης, ο στρατός στην Τουρκία, με τον Ακάρ, ισχυρό πολιτικό στο πλευρό του Ερντογάν, έχει πάρει το πάνω χέρι, κάτι που σημαίνει ότι είτε λόγω υπερβάλλοντα ζήλου, είτε επειδή ο Στρατός έχει τις δικές του επιδιώξεις,  να υπάρχει μια συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα να εκφράζεται μέσα από τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι η παρουσία πλωτού γεωτρύπανου πέριξ της Κύπρου, ενδεχομένως στο βορειοανατολικό κομμάτι της νήσου, η δεύτερη φάση, λογικά,  να γίνει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή των Δωδεκανήσων, μεταξύ Καρπάθου και Καστελορίζου και η τρίτη φάση θα ήταν, η εγκατάσταση ή η προσπάθεια εγκατάστασης ενός εκ των δύο πλωτών γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτές είναι , λογικά οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Τουρκία το επόμενο διάστημα, με την Ελλάδα και την Κύπρο, με διπλωματικό τρόπο και ισχυρή παρουσία στην περιοχή, να στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα πως κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Φίλη: