Su-57: «Μήνυμα» Ερντογάν για τα μαχητικά αν δεν πάρει F-35

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε πριν από λίγο σε δηλώσεις όπου και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας, τις επαφές με τις ΗΠΑ αλλά και την αγορά των ρωσικών stealth μαχητικών Su-57.

Ο Τούρκος Πρόεδρος  άφησε «αιχμές» για την στάση των ΗΠΑ σχετικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, λέγοντας πως αν δεν τα αποκτήσουν «θα φροντίσουν τους εαυτούς τους» εννοώντας πως θα στραφεί σε συμφωνία με τη Μόσχα.

Οι εξελίξεις στη Συρία

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και τις επιθέσεις στα τουρκικά φυλάκια, ο ίδιος δήλωσε ότι «υπήρξαν κάποιες παρενοχλήσεις στα φυλάκια «9» και «10», ωστόσο μετά το τετ-α-τετ που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, έγιναν «οι απαραίτητες προειδοποιήσεις».

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Συρία, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπστη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα συζητήσουν σχετικά ζητήματα.

Τι είπε για τα Su-57

Αναμενόμενο ήταν οι δημοσιογράφοι να ρωτήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57, μετά το ενδιαφέρον που έδειξε στην Αεροδιαστημική Έκθεση Μόσχας MAKS-2019.

Στην σχετική ερώτηση, ο Ερντογάν απάντησε ότι τα υπουργεία των δύο χωρών διαπραγματεύονται για το ενδεχόμενο απόκτησής τους από την Άγκυρα, ενώ άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ λέγοντας πως » αν διατηρήσουν την τρέχουσα θέση τους στα F-35, φυσικά θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Θα λάβουμε τα μέτρα μας, θέτοντας τους όρους στο τραπέζι».

Πηγή: NTV / Φωτογραφία Reuters